Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera

Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera  

Pátý ročník mezinárodního festivalu MIME FEST odstartoval v pondělí 12. září ve východočeské Poličce. Svým návštěvníkům nabízí představení předních umělců z různých koutů světa i to nejlepší z české scény. Nechybí klauni, mimové ani akrobati. Kromě zajímavých show jsou pro návštěvníky připravené i workshopy a semináře.

Letošní ročník MIME FESTU, který těší návštěvníky po dobu šesti dní, uctívá památku nedávno zesnulého českého mima a iniciátora vzniku festivalu Borise Hybnera. Na něm také pravidelně vystupoval a přednášel. „Boris byl inspiračním zdrojem mnoha projektů a jsme rádi, že nám pomohl vybudovat tento festival. Prozíravost nápadu potvrzuje stále rostoucí návštěvnost i množství špičkových zahraničních interpretů, kteří k nám rádi jezdí,“ říká umělecký šéf festivalu Radim Vizváry. Oblíbeného herce tak již připomněl pondělní program, jeho památce bude věnováno ale i sobotní vyvrcholení. Během něj vystoupí v rámci Mime Evening jeho dcera Vanda.

Red Bastard

Program letošního ročníku je velmi bohatý a představí se v rámci něj i umělci ze Spojených států, Portugalska i Indie. Americký klaun Red Bastard známý i ze slavného Cirque de Soleil, předvede návštěvníkům svou téměř terapeutickou show, během níž nebude nikdo ušetřen. O propojení tradičního východního umění se západními artistickými disciplínami se pak postará Indka Nimmy Raphel. Maďarské duo Bandart pak propojí své taneční vystoupení s nejnovějšími projekčními technologiemi.

O zábavnou pantomimickou show se ve čtvrtek postará Radim Vizváry během svého Sóla. V pátek pak nebude chybět akrobatická skupina Losers Cirque Company, která se předvede hned během dvou představení. O večerní páteční program se pak postará Spitfire Company, která předvede svou světově oceňovanou inscenaci Antiwords, jež vznikla na motivy hry Audience od Václava Havla. Program festivalu doplní i představení mladé generace. Programová část nazvaná Ňáká pantomima zahrne klaunérii Chaos srdce pocházející z dílny JAMU i etudy pantomimy studentů HAMU.

Losers Cirque Company, foto: Petr Krupička

Na své si na MIME FESTU přijdou také děti. Hned několikrát pro ně vystoupí Václav Strasser se svými duhovými bublinkami a připravena jsou také rodinná představení na náměstí, během nichž se uskuteční žonglérská show historického Šaška Fjodora a Red Chocolate portugalského klauna Enana. Chybět nebudou ani workshopy a semináře, do nichž se zapojí i zahraniční festivaloví hosté. 

Radim Vizváry

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!