Putovní výstava Karel Gott přijela do Třebíče

Putovní výstava Karel Gott přijela do Třebíče 

Úterní podvečer 7. září patřil v třebíčské Galerii Malovaný dům vernisáži, která otevřela Putovní výstavu Karel Gott. Zcela zaplněné prostory galerie jsou známkou velkého zájmu návštěvníků  o práci Karla Gotta, jak ho mnozí neznáme. Po úvodním zahajovacím slově ředitelky MKS Třebíč Hany Štěpničkové zazpíval „český Sinatra“ Láďa Kerndl tři skladby, mezi nimiž nechyběla známá „Moje cesta“. Svým projevem a krásnými melodiemi tak potěšil srdce mnoha Třebíčanů. Je přítelem Karla Gotta, který mu také daroval jeden z obrazů. Zpíval mu též na jeho koncertu k mistrovým 70. narozeninám v loňském roce. Zajímavostí je, že mistr Gott své obrazy neprodává, ale daruje svým přátelům. Během výstavy je možné zakoupit nejen vystavené obrazy a reprodukce, ale také publikaci s názvem Obrazy, která mapuje jeho malířskou tvorbu od roku 1972 až do současnosti. Příznivci pěveckého umění Karla Gotta mají během konání výstavy jedinečnou příležitost si za pouhých 140 Kč zakoupit CD s výběrem těch největších hitů.

Slavnostní ráz vernisáže podtrhl svou účastí starosta města Ivo Uher, který vyjádřil slova díků a obdivu nad mistrovou tvorbou a označil Karla Gotta za člověka, kterého si váží. Zdeněk Kohák, který se o výstavy stará, se vyjádřil pochvalně ke spolupráci s třebíčským kulturním střediskem při přípravě výstavy. Ta byla přivezena do Třebíče z bratislavského hradu, na Slovensku byla k vidění i v Košicích a v německém Mnichově. Výstava prostřednictvím padesáti děl mapuje 40 let malířské kariéry Karla Gotta, který při práci v ateliéru relaxuje a malování je pro něho odreagováním. Jeho slova mluví za vše: „Mé obrazy jako by žily svůj vlastní život. Mnohdy cestují po světě a některé se dokonce vytratí z mého dohledu navždy. Každý obraz je současně dokumentem nějaké kapitoly mého života. Malování je blahodárný čas pro vnitřní harmoni­zaci, při které se v člověku regeneruje to, co v něm je, byť o tom třeba ani neví. Naše podvědomí najednou naši energii transformuje k novým aktivitám“.

Třebíč se může pyšnit premiérou jeho obrazu Rybářské městečko na ostrově Ischii nebo jeho prvním obrazem z roku 1973 Čas něžnosti, nechybí ani Café Drechsler zachycující vídeňskou kavárnu a mnoho dalších.  Dle slov Zdeňka Koháka je z vystavovaných reprodukcí možné číst jeho životní příběhy, sny a představy umělce, ale je také možné sledovat, jak v průběhu let rozvíjel a zdokonaloval svou malířskou techniku. Impozantními jsou velkoformátová díla, která dávají mnohem více nahlédnout do duše umělce a porozumět tak jeho vnímání světa. Výstavu vkusně doplňují i ojedinělé modely šatů, které vznikly ve spolupráci s módní návrhářkou Ivetou Řádkovou na motivy vybraných obrazů. Další zajímavostí jsou fotografie z umělcova soukromého života nebo jeho rodokmen zpracovaný od roku 1567. Ve vitrínách je také vystaven pár polobotek, v nichž chodil Karel Gott na vyhlášení Zlatých slavíků a věřil, že mu přinesou štěstí. Za zmínku stojí, že každá bota je jiná. Faktem, že to opravdu funguje, je, že si zpěvák v roce 2009 došel pro 35. Zlatého slavíka.

Všichni zúčastnění se vyjadřovali velmi pochvalně za profesionálně připravenou výstavu a o prodej reprodukcí byl obrovský zájem. Putovní výstava v Galerii Malovaný dům potrvá do 12.října a opravdu stojí za návštěvu.

odkazy:

www.mkstrebic.cz

www.karelgott.tv

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Putovní výstava Karel Gott přijela do Třebíče
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!