To nejlepší z divadelní alternativy nabídne i letos festival Příští vlna/next wave

To nejlepší z divadelní alternativy nabídne i letos festival Příští vlna/next wave  

Již za pár dní odstartuje v Praze 23. ročník festivalu Příští vlna/next wave. Ten s mottem „Obnažení a vyvržení“ nabídne návštěvníkům čtrnáct dní ve znamení alternativního divadla, tance a hudby. Program obsahuje více než třicet představení pro děti i dospělé. Kromě divadelních her nebudou chybět site-specific projekty či koncerty s divadelním přesahem.

Festival odstartuje v pátek 16. září udílením Poct za alternativní umění. Ty předají dva mimozemšťané hned v šesti kategoriích. Během slavnostního večera v Paláci Akropolis budou také vůbec poprvé představeny fragmenty skladby Michala Nejtka Constellation I v podání Orchestru Berg. Během následujících několika dní pak festival nabídne pestrý program pro všechny milovníky alternativního divadla. A zájemci si mají skutečně z čeho vybírat. Představení, která prezentují motto letošního ročníku „Obnažení a vyvržení“, je totiž plný program.

V mnoha podobách se objevuje vnitřní a vnější nahota, známý a cizí svět, cesta a cíl, síla i násilí. Některá představení mají podobu rituálu, demonstrace, happeningu,“ představuje program festivalu jeho dramaturgyně Lenka Dombrovská. „Mladá performerka Nela Kornetová se skupinou T.I.T.S. přiveze z Norska provokativní multimediální inscenaci My Own Private Picture, jež vypráví o našich touhách a jejich mediálních (před)obrazech. Hrdá jsem také na tříhodinový projekt Pomezí, který se koná na mnoha místech opuštěného domu Za Poříčskou bránou a má tajemnou atmosféru Lynchových filmů,“ doporučuje to nejlepší z programu.

Ani tento ročník nebude chybět tvorba režisérů Tomáše Bambuška, Michala Háby a Jakuba Čermáka, kterou festival představuje pravidelně. Jejich projekty pracují s moderními technologiemi, nebo se vrací k rituálnosti a zemitosti. Své hry nejen režírují, ale také v nich hrají. Návštěvníci se mohou těšit také na pohybové divadlo na štaflích v podání dua tYhle. Festival uvede premiéru jeho hry Výš. Speciálně pro letošní ročník Příští vlny pak vznikl projekt V jako válka, politické divadlo od novináře, hudebníka a performera Alexa Švamberka. Chybět nebude ani divadlo v autobuse, o nějž se postará Jan Kačena a Petr Reif v pojízdném Autobufu.

Festival letos představí prostor 64 U HRADEB, jenž bude pro návštěvníky přístupný během několika speciálních akcí. V rámci programu si přijdou na své také hudební fanoušci. Připraveny jsou totiž i koncerty s divadelním přesahem. Vystoupí třeba Fekete Seretlek, DekadentFabrik a Vyčůrat a spát. Festival i letos nabízí program i pro nejmladší návštěvníky. První víkend se tak mohou děti těšit na dvě pohádky v Přístavu 18600. Dorazí slovinský loutkař Matija Solce a svou verzi Sněhové královny převypráví Tomáš Běhl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!