Sully: Zázrak na Hudsonu zvedá surová realita a výborný Hanks

Sully: Zázrak na Hudsonu zvedá surová realita a výborný Hanks80%

Dramatické přistání v režii Clinta Eastwooda brilantně předkládá zákulisní boj a pochybnost nad jedním z nejodvážnějších činů v historii letecké dopravy.

"Připravte se na náraz!" Osudová věta zazněla z kokpitu skutečného letu číslo 1549, stejně jako z úst Tom Hankse v upoutávkách na nevšední filmové dílo podle skutečné události. Nouzové přístání Airbusu z ledna 2009 už samo o sobě funguje jako nosné téma. Pokud do něj ale zapojíte skutečné aktéry, za knipl posadíte jednoho z nejuznávanějších herců v Hollywoodu a celou mašinérii necháte řídit Clinta Eastwooda, zrodí se snímek, který je i díky věrnému vyobrazení reality - v kabině i mimo ní - hladkým přistáním do diváckého vkusu.

V mrazivém lednu 2009 se dopravní letadlo střetne nad New Yorkem s hejnem ptáků. Srážka zničí oba motory a piloti jsou vystaveni kritické situaci: mají se pokusit vrátit na letiště nebo existuje lepší varianta? Řízení přebírá zkušený Chesley "Sully" Sullenberger (Tom Hanks), který se rozhodne nouzově přistát na řece. Jeho heroický čin zachrání všech 155 pasažérů na palubě a vstoupí do historie jako "zázrak na řece Hudson". Je ale možné, že kapitán špatně odhadl situaci a ohrozil tak životy lidí v letadle? Jeho úspěšný manévr ho může ve světle slávy a uznání nakonec stát kariéru.

Skvělý scénář Todda Komarnickiho udělal ze slavné havárie drama bez fádních klišé. Příběh sleduje dvě roviny hudsonské události - přistání a jeho následné vyšetřování. Samotný let se prolíná s jeho úředními dopady a v každé fázi odhaluje něco málo navíc. Zatímco poprvé dostaneme hrubý nástřel situace, v souvislosti s analýzou Federálního leteckého úřadu objevujeme další malé detaily z kokpitu v budoucích minutách. 

Punc výjimečnosti dodává Sullymu pochopitelně samotný představitel, Tom Hanks. Držitel dvou Oscarů je univerzálním kapitálem s širokou hereckou platformou, a proto i roli pilota zvládl skvěle. Výborný je především jeho kontrast klidu a rozhodování v pilotní kabině s nervozitou a obavami při vyšetřování. Tento paradox nejen vyzdvihuje důležitost Sullenbergerovy kariéry, ale i zkušenost v řešení kritických situací. Herecky přesné a pro film klíčové.

Důležitým prvkem je i zmíněná realita. Nic není přehnané a pilotovy obavy negradují v náhlém probuzení uprostřed noci s krůpějemi potu. Jeho strach je zobrazen představami a scénáři v jeho hlavě, společně s myšlenkou na řešení a obhajobu před komisí. Divák se s tím dokáže ztotožnit daleko lépe než s umělými emocemi.

Let na lince Eastwood - Hanks doplňuje příjemným výkonem i Aaron Eckhart a společně s hudebním podkresem ctí hrdinský čin i filmovým řemeslem. I fakt, že nejde o žádnou trikovou hitparádu ale komorní drama obřích rozměrů, dělá ze zázraku na Hudsonu více než koukatelný zářijový počin. Úplně na závěr nesmíme zapomenout na konečnou scénu v titulcích, ve které hovoří samotný kapitán a jeho posádka. To indikuje nepatrný, ale působivý bonus. Na filmu se kromě herců podíleli i skuteční záchranáři a lidé, kteří pomáhali v lednu 2009 udělat z katastrofického scénáře příběh se šťastným koncem.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Sully: Zázrak na řece Hudson

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!