První výstava Celníka Rousseaua v tuzemsku se otevře již tento týden

První výstava Celníka Rousseaua v tuzemsku se otevře již tento týden 

Národní galerie v Praze společně s pařížským Musée d'Orsay pořádá vůbec první výstavu Henriho Rousseaua u nás. Ikonická díla jednoho z nejslavnějších naivistů budou vystavena vedle děl velkých umělců, jakým byl Paul Cézanne, Pablo Picasso či Toyen. Výstava Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj bude zahájena v paláci Kinských na Staroměstském náměstí ve čtvrtek 15. září.

Výstava návštěvníkům nabídne celou škálu Rousseauových děl od exotických výjevů z džungle (Zaklínačka hadů či Boj tygra s buvolem) přes ženské portréty (Portrét paní M.) a zátiší (Růžová svíce) až po typické naivní krajiny (Továrna na židle v Alfortville nebo Alej v parku v Saint-Cloud).

Tvůrci výstavy samozřejmě nevynechali ani slavný autoportrét, který má v České republice zvláštní postavení. V roce 1923 ho zakoupila československá vláda pro tehdejší Moderní galerii. Henri Rousseau coby Celník je na něm zobrazen s paletou a s lodí ověšenou vlajkami v pozadí.

„Cílem výstavy je představit celou paletu Celníkova díla v kontextu tvorby těch, kteří rozpoznali jeho talent, obdivovali ho, byli jeho přáteli nebo se jím inspirovali. Za pozornost bude rozhodně stát třeba portrét Fridy Kahlo nebo krajiny Paula Signaca a George Seurata,“ doplňuje kurátorka výstavy Kristýna Brožová.

Do paláce Kinských na Staroměstském náměstí se výstava přesune z pařížské galerie moderního umění Musée d’Orsay, kde patřila k nejnavštěvovanějším. Čeští návštěvníci ji budou moci zhlédnout až do 15. ledna příštího roku. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha - Palác... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!