ROZHOVOR: Markéta Martiníková: Žiju si svůj sen

ROZHOVOR: Markéta Martiníková: Žiju si svůj sen 

Ve středu 21. září bude mít v divadle Kalich premiéru muzikál Srdcový král a při této příležitosti jsme si popovídali s mladou, energickou a úspěšnou herečkou a zpěvačkou Markétou Martiníkovou, která nám prozradila, jak rozlišuje pracovní a osobní život, jak se vyvíjí její kariéra v porovnání s jejími dětskými sny, jak na její role reaguje manžel či jaké další projekty momentálně chystá.

Jak těžké bylo získat první roli v muzikálu v Praze?

Casting pro mou první roli byl poměrně náročný, nicméně získat první roli se mi povedlo již po pár týdnech, kdy jsem se přesunula do Prahy. Byl to vlastně hned první muzikálový casting v Praze, na kterém jsem byla a navíc s úspěšným koncem. Získala jsem roli v pěvecké company v muzikálu Antoinetta, královna Francie. Následovalo poměrně náročné tříměsíční zkoušení pod vedením choreografky Carli Jefferson a přesného Radka Balaše, takže start v Praze byl profesně opravdová výzva. Tehdy v době zkoušení prvního muzikálu jsem nechápala, jak mohou kolegové po tak náročném zkoušení ještě absolvovat večerní představení, natáčení či chodit učit své žáky, avšak nyní s odstupem času už vidím, že je to hodně o cviku a fyzické kondici a už to s přehledem zvládám také.

Nyní jsi dostala jednu z hlavních rolí v muzikálu Srdcový král, můžeš nám ji trošku přiblížit?

Režisér Šimon Caban si mě vybral pro roli Sandry, což je krásná a elegantní intelektuálka pracující v muzeu na malém městě, kam se po studiích přesunula, aby mohla pracovat v oboru, který vystudovala. Sandra je však zdrcena prostředím na malém městě a lidmi, kteří vůbec nejeví zájem o poezii, natož o etiketu.Jako každá postava v muzikálu Srdcový král má i Sandra svůj vnitřní emoční vývoj a tak se zamiluje do muže, který, jak se později ukáže, je však pouze převlečenou ženou. Role Sandry prochází během děje představení obrovským vývojem, kdy se ve zpočátku upjaté, decentní dámě postupně projeví ženskost, vášnivost až místy animálnost a musím říct, že kontrast těchto hereckých poloh je pro mě zábavný a můžu slíbit, že o komické a místy i peprné scény v muzikálu není nouze.

Je těžké hrát zamilovaného člověka s někým cizím, když jsi čerstvě vdaná?

Pro mě jsou herecké role a můj osobní život dva oddělené světy, takže na sobě nepozoruji, že by se mi hrála tato zamilovaná role náročněji, než jiné romantické role, které jsem měla ještě „za svobodna“. Jak bude na mou roli Sandry reagovat můj manžel zatím nevím, protože on o podrobnostech mých rolí nechce vědět dopředu moc informací, aby měl na premiéře co největší překvapení. Můj profesní a osobní život však vnímá stejně jako já, odděleně, takže myslím, že s tím nebude mít žádný problém, stejně jako neměl doposud s žádnou mou rolí. A když se vrátím k té Tvojí otázce muzikál a obecně divadlo je specifické tím, že spoustu emocí musím vyjádřit hraním tělem, kdežto v osobním životě je to spíš intimní záležitost. Umění je potřeba vytvářet takzvaně v okamžiku, takže člověk musí mít v sobě vybudovaný určitý vnitřní dialog ke své postavě, aby uměl v sobě požadované emoce rychle vytvořit, např. vášně. Právě co se týče nitra a tohoto vnitřního dialogu je divadlo jednodušší v tom, že člověk nemusí dané emoce, třeba tu zamilovanost, v sobě extrémně rozvíjet, protože na divadle nezáleží tolik na drobných nuancích ve tváři či v očích oproti filmu, kde vás kamera zkoumá až na morek kosti.

Jak koresponduje Tvůj herecký sen z mládí s nynější pracovní realitou?

Už od mala jsem tíhla k divadlu, tancování a různým dramatickým kroužkům, takže když jsem nastoupila na vysněné muzikálové herectví na JAMU, musím říct, že předměty tanec, zpěv a herectví namísto fyziky či chemie na gymplu byly první částí splněného snu.

Mám pocit, že díky Bohu, píli a podpoře mých nejbližších se svému dětskému snu postupně přibližuji. Zpočátku své kariéry jsem si však jako ve svém dětském snu moc nepřipadala. Začátky kariéry jednoduché nebyly. Určitě se dá říct, že žiji svůj sen a jsem za to strašně vděčná, ale ta dřina, píle, štěstí být ve správný čas na správném místě, mít kolem sebe dobré lidi, nebát se a dělat si kontakty je velice důležité. Určitě to není jenom tak, že se člověk probudí do hollywoodské maskérny a už tam zůstane, musí se pořád vzdělávat a pracovat na sobě.

Jak vypadá tvoje vysněná role?

Má vysněná role by měla být dramatická s romantickými prvky, plná dobrodružství a zápletek zasazená ideálně do prvorepublikového prostředí. Měla by umět pomoct zachránit mnoho lidí (smích) se širokým spektrem osobnostních projevů, ale i s velkým srdcem. Takto jsem si svou nejlepší roli vždycky snila, když nad tím však teď znovu přemýšlím, po zkušenostech ze Srdcového krále by se mi hodně líbila i role komická.

Co ty a moderování? Máš v plánu se v něm rozvíjet?

S moderováním jsem začala už na střední škole, dále jsem na TV Noe pět let moderovala živě vysílanou talk show Misie naživo. Musím prozradit, že momentálně s mým týmem připravujeme pro TV Noe zcela nový pořad s názvem Ze života křesťana, jehož obsahem budou rozhovory profesně úspěšných osobností – křesťanů, jejichž víra výrazně ovlivnila nebo stále ovlivňuje jejich pracovní a osobní život. Musím však říct, že moderování je pro mě pracovně až na druhém místě i když moderuji poměrně často.

Prozradíš nám, co dalšího ještě chystáš v druhé polovině tohoto roku?

Příští týden budeme natáčet ve studiu mou první vlastní píseň Dealerka něhy a pár dnů poté k ní budeme natáčet můj úplně první videoklip, na to se opravdu moc těším. V adventu budu mít již druhý ročník koncertního turné po České republice, tento rok bude turné rozšířeno o koncerty v Praze a Rakovníku a budeme mít také o něco větší výpravu. Dále momentálně usilovně pracujeme na focení mého vlastního kalendáře pro rok 2017, který budeme prodávat během mého adventního turné. Z hlediska muzikálové tvorby mi hned po premiéře Srdcového krále začínají zkoušky v divadle J.K. Tyla v Plzni na muzikál Liduschka (Baarová), čeká mě opět natáčení Ordinace v Růžové zahradě a nově také natáčení seriálu Přístav, takže jsem opravdu moc ráda, práce mám momentálně dostatek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!