10 nejkontroverznějších hudebních videoklipů historie! Oči otevřené, zavřené? Posuďte sami

10 nejkontroverznějších hudebních videoklipů historie! Oči otevřené, zavřené? Posuďte sami 

Nedávno se na svět vyloupl nový hudební počin hard rockových Lordů. Na rozdíl od klasického hororového nádechu svých předešlých videoklipů zabrousili do ještě hrůznějších vod násilné kontroverze. To nám připomnělo, že i o místa na takovýchto žebříčcích je stále zájem, a proto přicházíme s výběrem deseti z těch nejlepších. Někdo se bude možná divit, ale máme mezi nimi i tuzemského favorita.

1. TOP: Marylin Manson – (s)AINT 

Nemusíte být jeho fanoušci a přece budete znát alespoň jeden jeho hit a slovo s ním nejvíce spojované… Kontroverze! Nijak se netají s tím, že je stoupencem náboženství nazývaného LaVeyův satanismus, které se řadí pod Církev Satanovu. Pohoršení v mnohých lidech budí už pouhé jeho vzezření v civilu, a co teprve když přijde řeč na jeho hudbu a videoklipy. Dětem a mladistvým nepřístupno! Zakázat! I přesto například videoklip k jeho cover verzi hitu od Eurythmics Sweet Dreems (Are Made of This) získal nominaci v kategorii nejlepší hard rockové video na cenách MTV. The Dope Show pak nominaci dokonce proměnil. S videoklipem k songu s(AINT) však umělec trochu přestřelil. V Americe ho zakázalo dokonce i jeho vlastní mateřské produkční studio, a to předčí asi vše. Šňupat lajny kokainu z Bible, řezat se žiletkou do hrudi, píchat si do žíly, masturbovat na veřejnosti a provádět necenzurovaně orální styk… Mary, to se nedělá. Ale máš za jedna!  

 

2. Nine Inch Nails – Closer

Americká rocková skupina a její tahoun Trent Reznor si už téměř třicet let udržují slušnou fanouškovskou základnu a respekt mezi kolegy z oboru. Frontman skupiny Foo Fighters Dave Grohl označil Trenta za jednoho z nejgeniálnější lidí, které kdy potkal, a David Bowie přirovnal vliv Trenta ke kapele The Velvet Underground. Songy Happiness in Slavery a Wish jim dokonce vynesly dvě ceny Grammy. Videoklip prvního zmíněného by kontroverzí předčil i zde vyzdvihnutý Closer, bohužel bychom však nemohli uvést ukázku, protože Youtube ho na svých stránkách v plné verzi zakázalo. Nic vám ale nebrání v tom, abyste si hudební klip s mužem stimulovaným na upraveném zubařském křesle a následně umučeným k smrti našli sami jinde. My mezitím předvedeme Closer a jeho opičku na kříži, fetišistické nástroje, nahotu a trochu naporcovaného vepřového.

 

3. Česká reprezenzace: Hentai Corporation - Equilibristic Brides

Jeden opravdu nestydatý a znepokojující hudební videoklip vypustila i česká trash metalová a rock 'n' rollová skupina z Prahy. S hlasem Radka Škarohlída, bouřlivými vystoupeními a neskrývanými názory přitahují nemalý fanklub, který už poté jejich oblíbenci máločím překvapí. Od toho tu jsou však Equilibristic Brides s upřímným úvodním varováním: „Toto video zahrnuje sexuální obsah, krev a bobry. Na tohle se nechcete dívat.“ Server Youtube naštěstí, anebo možná naneštěstí disponuje pouze cenzurovanou verzí. A tak opět musíme zmínit to staré známé, kdo hledá, ten najde.

4. The Prodigy – Smack My Bitch Up

Některé žebříčky vyzdvihují mezi ta nejvíce kontroverzní videa také tuto hitovku od britské hudební skupiny, jejíž žánrový rozsah snad ani nezná mezí. Především si ale jedou elektroniku a big beat, kde si mezi devadesátými léty a přelomem tisíciletí vysloužili čestné místo i mezi žánrově podobnými a populárními The Chemical Brothers nebo například Fatboy Slim. Mimo to celosvětově prodali přes 30 milionů nahrávek a vyhráli ocenění v deseti kategoriích MTV, z nichž čtyři dostali právě za hudební videoklipy. A dvě z toho si utrhlo paradoxně právě Smack My Bitch Up. Proč paradoxně? MTV ho nejprve omezila pouze do pozdního nočního programu, po 15 dnech ho i z toho vyřadila, a po několika letech od tohoto úplného vyřazení ho MTV2 odvysílala ve svém speciálu Nejvíce kontroverzních videí. Podle všeho až příliš zvýrazňuje sexuální podmanivost v podnapilém stavu a pod vlivem drog. 

 

5. Kritici se sami udali: Justice – Stress

Samotný song od francouzského dua Gasparda Augé a Xaviera de Rosney věnujícího se elektronické hudbě sklidil u kritiků pozitivní ohlas. Jeho videoklip ale nikoliv. Nejenom hudební kritici, ale také veřejnost byla jeho obsahem pobouřena. Původně ho nahrál na internetové stránky americký rapper Kanye West, podle kterého nejspíš Justice se svým klipem mířila i správným směrem. Video totiž obsahuje záběry nepokojů, vandalismu a násilí páchaného napříč Paříží mladistvými a adolescenty. Parta teenagerů si rozhodně nebere servítky ani důchodci, natožpak s veřejným nebo soukromým majetkem. K videoklipu kritická veřejnost si ale stěžovala na to, že video je rasistické, jelikož jsou mezi násilníky černoši. Na to Gaspard Augé odvětil pouze: „Očekávali jsme pobouření, ale ne tohohle typu. Pokud tam lidi vidí rasismus, je to proto, že s ním sami mají problém. Vidí černochy mláticí bělochy, o tom tam ale nejde.“ 

 

6. M.I.A. - Born Free

Britská zpěvačka tamilského původu ve své tvorbě kombinuje jak rap a hip-hop, tak elektronickou a alternativní hudbu. Snad nejvíce ji proslavil její song Paper Planes, který zazněl i v oscarovém filmu Milionář z chatrče, a svého času se vyšplhal na přední příčku světových hitparád. M.I.A. je ale také známá svým politickým aktivismem a zaujetím pro Srí Lanku, odkud pocházel její otec a kde lidská práva čelí hrubému porušování. Právě události poprav nevinných obětí války tamní armádou bez jakéhokoliv soudu v roce 2009 inspirovaly zpěvačku k nahrání singlu Born Free, jeho videoklipu a zároveň také krátkého filmu v takové podobě, v jaké ho poté veřejnost i kritici odsuzovali. V případě jejího videa jsou obětmi genocidy rusovlasí mladí lidé a soudcem i popravčím je americká armáda. Amerika v den jeho vypuštění video na americkém Youtube zakázala. M.I.A se vyslovila tak, že je jí nejasné, co lidi pobuřuje víc. Skutečné události a realita, nebo jejich metaforická umělecká podoba? Spíše to druhé. Tam je ale násilí pouze hrané... a tělo rozmetané na kousky pouze syntetické. 

7. Z masa a kostí: Robbie Williams - Rock DJ

Nahotinky dotáhl do úplného konce v jednom svém hudebním videu populární anglický zpěvák spojovaný především s popovým žánrem. Začínal jako tanečník, v roce 1995 ale přesídlil na kariéru sólového zpěváka a nyní je jedním z nejúspěšnějších zpěváků v anglické historii. Prodal více alb než kterýkoliv jiný Brit vůbec. Řeč je samozřejmě o Robbie Williamsovi, a ve videoklipu songu Rock DJ je to zrovna ten tanec, který ho stál pěkné trable. Amerika například CD, ani DVD se singlem a videoklipem nikdy nevydala, a četné americké i evropské hudební televizní kanály nepatřičné úseky vystříhaly a nahradily. I přesto obdržel cenu MTV za speciální efekty. A proč že vlastně tolik rozruchu? Robbie při svém striptýzovém tanci v klipu nejenomže vysvlékl všechno své oblečení, ale také vlastní kůži.

 

8. Lady Gaga – Alejandro

Kontroverze se lepí na paty také americké zpěvačce proslavené nejenom pro svůj profesní úspěch řadící jí mezi hudební špičky současnosti, ale i pro extravagantní hovězí šaty, které se jí mimochodem také pěkně lepily na… všude, a další výstřednosti. Známe její Bad Romance, Pokerface a Paparazzi, jejichž videoklipy sice vybočující ze standardů, stále se ale dají řadit k formě umění bez notné dávky kontroverze. Z té si ovšem Lady Gaga řádně přihnula při natáčení hudebního klipu k singlu Alejandro. Z náboženské symboliky končící jak ve zpěvaččiných ústech, tak vyobrazené na jejích latexových oblečcích udělal žaludek Katolické ligy pro náboženská a občanská práva nepěkný kotrmelec, což spustilo také salvu kritiky za její údajné rouhání. Zpěvačka se ale hájí tím, že symboly využívá k zobrazení její rozpolcenosti mezi dobrem a zlem… Jinak se Gaga na přítomných amantech samozřejmě vyřádila ve svém stylu a nechybí ani podprsenka ze samopalů. 

9. Připomínka striktních časů: Madonna - Like a Prayer

Poctivou kritiku sklidila v roce 1989 i zpěvačka, jíž není ani třeba představovat jménem, ale bohatě stačí zmínit přízvisko „Královna popu“. Hranice tohoto žánru za svoji kariéru posunula jak v oblasti hudby a textu samotného, tak v oblasti právě odvážnosti hudebních videoklipů. Některé její songy z vlastní produkce a klipy se už několikrát potýkaly s nařčením z kontroverznosti, ve zmíněném roce ale dosáhla až na samotný Vatikán. Ten totiž naprosto zavrhl její populární song Like a Prayer ze stejnojmenného alba a především jeho videoklip. V tom zpěvačka nejenomže sama na sobě využívá katolické symboliky stigmat, tedy krvácejících ran, můžeme za ní v jednom momentě ale také vidět hořící kříže typické pro Ku Klux Klan nebo jí samotnou líbající nohy černocha v roli svatého. A to bylo v očích církve přes čáru.

10. Sia – Elastic Heart

Americká zpěvačka a písničkářka zaznamenala velký úspěch se svým songem Chandelier, se kterým se dostala do záře reflektorů a širokého povědomí hudebních posluchačů po celém světě. Po svých dalších profesních počinech zkusila pozornost strhnout znovu s písničkou Elastic Heart, a hlavně pak s jejím videoklipem. V tom obsadila svojí oblíbenou tanečnici Maddie Ziegler spolu s hercem Shiou LaBeoufem do tanečního dua, které mělo zobrazovat dvě stránky osobnosti jednoho člověka. V jedné kleci, nepříliš oblečení. Taneční kreace mezi nyní třináctiletou Maddie a třicetiletým Shiou ale v mnohých lidech vyvolaly odpor. Slovo pedofilie ve spojitosti s Elastic Heart zaznělo nejedenkrát. Zpěvačka i herec se omluvili takřka stejným způsobem „těm, kterých se video nějak dotknulo“. Posuďte sami, zdali byla omluva na místě, nebo ne. 

Ale nebojte, další rozličné extrémy a hrůzy lomcující amplitudou vašeho klidu oželíme. Víc ani… Ň.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!