Divadlo Semafor uvedlo světovou premiéru sci-fi muzikálu Raye Bradburyho 2116

Divadlo Semafor uvedlo světovou premiéru sci-fi muzikálu Raye Bradburyho 2116 80%

Píše se rok 2116 a parta lidí je na útěku před přísnou bezpečnostní organizací Universal Security Agency. Ta je hledá kvůli zločinům, které spáchali. Četli dětem pohádky a používali vlastní fantazii, chodili se procházet za město, odpojili se od technologií a chtěli se trochu nezávisle bavit, nechtěli válčit. To z nich však udělalo jedny z nejhledanějších teroristů své doby. Muzikál 2016 přináší během své dějové linky děsivou vizi budoucnosti naší společnosti, až mrazivě přesně však odkazuje i ke změnám v současném světě.

Muzikál 2116 má být osobní výpovědí velikána sci-fi žánru Raye Bradburyho. Má přinášet poselství současným i budoucím generacím. Sám se ale premiéry, kterou si přál uskutečnit právě v Praze, slavný autor nedožil. Jeho přítel a spoluautor Steve Josephson ale Bradburyho odkaz oživil a na prknech Divadla Semafor uvedl světovou premiéru očekávaného muzikálu. Během ní tak na divadelních prknech ožívá příběh děsivé budoucnosti, kde je člověk zcela pohlcen technologiemi, roboty a je pod neustálým dohledem bezpečnostních organizací. Celým příběhem se tak táhne i aluze na dalšího slavného autora George Orwella.

Kromě působivého, na české prostředí velmi originálního, muzikálového příběhu je dílo plné zajímavých hudebních čísel, během nichž vyniká nejen zpěv herců, ale také atmosférická hudba od skladatele Johna Hoka. Nečekejte rozhodně žádný popík, kterým jsou české muzikály přesyceny skrz naskrz. Písně kombinují různé hudební žánry, objevuje se i skvělé podání a cappella skladby, a jsou stejně jako děj originální a skvěle doplňují atmosféru – někdy mrazivou, jindy dojemnou. Doprovázené jsou tanečními výstupy, které budou určité také skvělé, až se tanečníci s muzikálem více sžijí a stanou se více synchronizovanými.

Scéna muzikálu není nijak náročná. Hra si vystačí s několika jednoduchými rekvizitami. Propracované jsou však jednotlivé kostýmy i make-up teroristů, kterými se odlišují od unifikovaných černých uniforem příslušníků bezpečnostní organizace. Nechybí ani obstojné herecké výkony. A to i přesto, že není obsazení plné známých jmen, která by táhla diváky bez ohledu na kvalitu díla. Z herců je cítit velké odhodlání a nadšení pro věc. V obsazení nechybí třeba Tomáš Vaněk, Peter O. Pecha, Michaela Horká, Olga Lounová či Tomáš Novotný.

Muzikál se uvádí v anglické verzi s českými titulky a připraveno je pouze dvanáct exkluzivních představení v České republice. Organizátoři však slibují, že pokud bude o uvedení zájem, mohou se fanoušci těšit i na českou verzi muzikálu 2116.

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Divadlo Semafor

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!