Olomoucké Muzeum umění chce nafotit živý obraz. Hledá postavy z plátna El Greka

Olomoucké Muzeum umění chce nafotit živý obraz. Hledá postavy z plátna El Greka  

Zkoumali jste už někdy, zde jste podobní některým postavám na slavných obrazech? Právě k tomu vyzývá své návštěvníky a fanoušky Muzeum umění v Olomouci. To v současné době vystavuje slavný obraz Klanění pastýřů od španělského manýristy El Greka, podle něhož chce nafotit živý obraz.

Slavný obraz bude v Arcidiecézním muzeu, které je jednou z budov Muzea umění, vystaven do 4. září. Ještě před jeho návratem do Metropolitního muzea v New Yorku se ale uskuteční happening, během něhož by měl vzniknout právě živý obraz inspirovaný El Grokovo slavným plátnem. „Podloubí a prostředí na muzejním nádvoří jsou při určitém úhlu pohledu podobné scenérii z El Grekova obrazu. Napadlo náš, že bychom tuto podobnost mohli zaznamenat formou živého obrazu,“ vysvětluje Marek Sobáň, vedoucí edukačního oddělení.

Myslíte si, že jste podobní některé z postav na obrazu nebo víte o někom, kdo by se do chystaného živého obrazu hodil? Happening bude fotografovat profesionální fotograf a výsledek pak nahradí v expozici originální obraz od 8. do 18. září. „Fotografii necháme vytisknout na plátno ve stejné velikosti jako El Grekův obraz. Takže účastníci happeningu se pak uvidí přímo v galerii,“ dodává Šobáň. Účastníci si navíc fotografii odnesou vytisknutou a muzeum jim ji poskytne i v elektronické podobě.

Klanění pastýřů zapůjčilo olomouckému muzeu Metropolitní muzeum v New Yorku, a to výměnou za Tizianův obraz Apollón a Marsyas, který je součástí sbírek olomouckého arcibiskupství. El Grekův obraz je vysoký zhruba metr a půl a vznikl v letech 1605 – 1610. Jeho vystavením slaví Arcidiecézní muzeum v Olomouci své desáté výročí.

Pokud se chcete zúčastnit konkurzu na postavy z El Grekova obrazu, stačí do 22. srpna poslat svou portrétní fotografii na e-mail soban@olmuart.cz. Možné je si domluvit i osobní schůzku. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Olomoucké Muzeum umění chce nafotit živý obraz. Hledá postavy z plátna El Greka
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!