Top 5 letošních vinobraní. Na co se těšit?

Top 5 letošních vinobraní. Na co se těšit? 

Léto je sice ještě v plném proudu, ale hrozny dozrávají a vinaři se pomalu chystají na letošní sklizeň. Vybrali jsme pro vás pět vinobraní z různých koutů republiky, které tento rok stojí za navštívení.

1) Pálavské vinobraní

Již 69. ročník vinobraní v Mikulově se letos koná ve dnech 9. až 11. září. V pátek přijede návštěvníky pozdravit „král opilec“ Václav IV. se svou družinou a v sobotu si lidé budou moci v zámecké zahradě poprvé prohlédnout živé obrazy s výjevy historie města. V sobotu bude v čele průvodu herečka Chantal Poullain, která se zúčastní i tradičního nedělního výstupu křížovou cestou na Svatý kopeček.

V Mikulově se pro návštěvníky chystá i nabitý hudební program rozmanitých žánrů – na stagi se objeví interpreti popu, rocku, jazzu i vážné či dechové hudby. Hosté se mohou těšit na Slzu, Davida Kollera, Kristínu, Tata Bojs, Chinaski, Blue Effect nebo Jana Budaře s kapelou. Moderátorem bude stejně jako minulý rok Jakub Kohák. Vstupenky stojí do konce srpna 490 Kč, poté o sto korun více. 

2) Znojemské historické vinobraní

Slabou hodinu od Mikulova se o víkendu 16. – 18. září koná další oslava vína a historie. Největším lákadlem programu je o tomto ročníku slavnostní průvod krále Jana Lucemburského za účasti více než 450 kostýmovaných postav. Novinkou budou pouliční koncerty středověké hudby v pátek a sobotu večer.

Návštěvníci budou moci ochutnat víno v desítkách mázhauzů a poslechnout si naživo kapelu Divokej Bill, Jelen, Katapult nebo Abraxas a zpěvačky Evu Pilarovou, Martu Jandovou či Barboru Polákovou. Permanentky v předprodeji do 31. srpna seženete za 300 Kč, od 1. září potom za 350 Kč.

3) Mělnické vinobraní

Třicet kilometrů severně od Prahy leží město Mělník, kde se pěstuje vinná réva již od 10. století. Vinařská slavnost se zde poprvé uspořádala před 105 lety, v roce 1911. Letošní vinobraní od 16. do 18. září zde bude připomínat i 700. výročí narození Karla IV., zakladatele slavné éry mělnického vinařství. Organizátoři akce slibují divadelní představení, šermířské souboje i projekci na vodní stěnu.

Mělnickému publiku se na hlavní scéně představí Mandrage, No Name, Čechomor, Petr Kolář či Jaroslav Uhlíř. Návštěvníky na zámeckém nádvoří čeká dobová scéna s rytíři, ale také připomenutí 30. let minulého století. Kromě vína a burčáku se můžete těšit i na řemeslný jarmark, pouťové atrakce a prohlídky zámku. Třídenní vstupné obdržíte za 150 Kč, jednodenní za 100 Kč.

4) Trojské vinobraní

18. ročník vinobraní v areálu Botanické zahrady v Praze – Troji se letos uskuteční v sobotu 10. září od 11 do 20 hodin. Kromě vín předních českých vinařů se dočkáte i bohatého programu. Na severní scéně se předvede třeba taneční a šermířská skupina IRIS, čtyři a půl hodiny bude diváky bavit moravská cimbálovka.

Na jižní scéně vystoupí jazzová skupina Gitane Trio, folkoví Rangers a pop-rocková formace Pilot. Pro děti bude připraveno malování na obličej, lukostřelba či skákací boty. Od 13 do 18 hodin poběží v zámeckém sklepení řízená degustace vín z vinařství v Praze, Valticích, Velkých Bílovicích nebo v Mělníce. Pro dospělé je vstupné za 200 Kč, zlevněné stojí 70 Kč.

5) Litoměřické vinobraní

Na svazích Labe se zde díky jednomu z nejteplejších klimat v České republice odedávna pěstuje vinná réva. V centru severočeských Litoměřic na Mírovém náměstí se v pátek 16. a v sobotu 17. září koná další ročník tradičního vinobraní. Letos proběhne ceremonie na počest nejen města Litoměřice, ale taktéž krále a císaře národů Karla IV. Na historické scéně bude na programu kapela se středověkými dudami, ohňové kejklování či večerní průvod rytířů s loučemi.

Na Dominikánském náměstí vystoupí uskupení ZUŠ Litoměřice, na nádvoří divadla se zase představí litoměřické sbory a divadelní spolky jako Divadlo v batohu nebo Sváťovo dividlo. Na nádvoří hradu budou k ochutnávce připravena česká a moravská vína, litoměřický burčák a dobové produkty. Zde také proběhne představení královské kolekce vín a mapy pravděpodobné cesty révy vinné z Burgundska do Čech

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!