8 zfilmovaných olympijských příběhů

8 zfilmovaných olympijských příběhů 

Olympijské hry v Riu už jsou v plném proudu. Přečtěte si seznam filmů zachycujících skutečné příběhy z olympijské historie, které více či méně následovaly Coubertinovu myšlenku.

1) Ohnivé vozy (Chariots of Fire), VB 1981 

Kultovní snímek ověnčený hned čtyřmi Oscary o cestě dvou britských atletů -  Erika Liddella (Ian Charleson) a Harolda Abrahamse (Ben Cross) – na olympijské hry v Paříži v roce 1924. Liddell jakožto přesvědčený křesťan a syn skotských misionářů v Číně vnímá vrcholový sport jako oslavu Boha, který ho obdařil schopností rychle běhat. Abrahams, Angličan židovského původu, bojuje během proti antisemitismu.

Titulní skladba filmu, Vangelisova „Chariots of Fire“, byla v roce 2012 na olympiádě v Londýně mimo jiné užita jako hudební podkres při medailových ceremoniálech. Ikonickou scénu z pláže také v rámci zahajovacího ceremoniálu v upravené verzi připomněl za doprovodu Londýnského symfonického orchestru britský komik Rowan Atkinson.  

2) Race (10 secondes de liberté), Kan/SRN 2016

Biografický film o afroamerickém atletovi Jessi Owensovi, který se prosadil ve světě sportu navzdory nepříznivým podmínkám jak doma v segregovaných Spojených státech, tak v nacistickém Německu, které hostilo olympijské hry v roce 1936. Snímek zachycuje Owensovu cestu na vrchol na pozadí diskriminační rasové politiky. Černošští sportovci v amerických barvách nakonec vybojovali na olympiádě v Berlíně jedenáct zlatých medailí, z toho Owens sám získal čtyři.

Jejich úspěch však k zásadnímu posunu v otázce rasové rovnoprávnosti nevedl. Například uznání od amerického prezidenta se atletovi dostalo až v roce 1955 – čestným ambasadorem sportu ho tehdy jmenoval Dwight D. Eisenhower. Role Jesse Owense se zhostil afroamerický herec Stephan James. Po jeho boku pak mezi jinými září třeba Jeremy Irons. 

3) Nezlomný (Unbroken), USA 2014 

Válečné biografické drama v režii Angeliny Jolie zachycuje neuvěřitelný životní příběh amerického běžce a později válečného pilota Louise Zamperiniho (Jack O'Connell). Jako syn italských přistěhovalců byl Louise ve škole šikanován, ke zklamání svých rodičů pil, kouřil a kradl. Když ale jeho bratr jednou náhodou viděl, jak rychle dokáže utéct před trestem, přesvědčil Louise, aby začal trénovat a vypracoval se na profesionálního běžce. Zamperinimu se díky jeho disciplinovanosti už v 19 letech podařilo kvalifikovat na olympiádu v Berlíně.

Jeho sportovní kariéru však přerušila válka a Louise narukoval k americkému letectvu.  Hlavní část filmu předestírá události od května 1943 – letoun, na jehož palubě je i Zamperini, se při záchranné misi zřítí do Tichého oceánu, z desetičlenné posádky přežijí jen tři letci včetně Louise.  Přes čtyřicet dní stráví přeživší na záchranném člunu, než je objeví japonská loď. Peklo na zemi v podobě japonského zajateckého tábora pak testuje Zamperiniho výdrž jako žádný závod. Předlohou pro film byla eponymní kniha Laury Hillenbrand z roku 2010. 

4) Children of Glory (Szabadság, szerelem), Maďarsko 2006

Maďarské historické drama (v překladu Svoboda, láska) připomíná události z turbulentního roku 1956, které se následně promítly do semifinálového zápasu mezi Maďarskem a SSSR ve vodním pólu známém jako ‚Melbournská krvavá lázeň‘. Snímek propojuje historické události s fiktivním romantickým příběhem maďarského pólisty Karcsi Szabóa (Iván Fenyő) a mladé revolucionářky Viki Falkové (Kata Dobó).

Maďarská revoluce, která započala 23. října jako spontánní protest proti sovětské okupaci a komunistickému režimu, byla v průběhu čtrnácti dnů krvavě potlačena sovětskými vojsky a vyžádala si tisíce obětí. Tým maďarských vodních pólistů byl záhy po úderu okupantů převezen do dějiště olympijských her v australském Melbourne, které se konaly od 22. listopadu do 8. prosince. Samotný zápas, který se odehrál 6. prosince, se nesl ve znamení hlasité podpory maďarského týmu a vlasteneckých hesel z řad obecenstva. Poté, co maďarského střelce Ervina Zádora bezdůvodně uhodil sovětský hráč Valentin Prokopov a způsobil mu krvavé zranění, vtrhli rozzuření diváci na prostranství podél bazénu a zápas musel být předčasně ukončen. Vítězství Maďarů, kteří byli po celou dobu ve vedení, se pak stalo symbolickou satisfakcí

5) Run Milkha Run (Bhaag Milkha bhaag), Indie 2013

Hvězda indického sportu, sprinter Milkha Singh (Farhan Akhtar), a jeho životní příběh vyprávěný prostřednictvím útržků vzpomínek ve filmu Bollywoodské produkce. Singh, kterému se rovněž přezdívá ‚létající Sikh‘, reprezentoval Indii na letních olympijských hrách v Melbourne (1956), Římě (1960) a Tokiu (1964). Právě jeho účast ve finále běhu na 400 metrů v Římě je odrazovým můstkem filmu – Singh tehdy skončil čtvrtý. Přestože svým časem vylepšil indický rekord, vnímal bramborou medaili jako trpkou prohru. Snímek zachycuje kromě Singhovy cesty na olympiádu a jeho vzestupů a pádů i dramatickou situaci v Indii v době vyhlášení nezávislosti země a první války v Kašmíru. 

6) Mnichov (Munich), USA/Kan/Fr 2005

Olympijské hry v Mnichově v roce 1972 měly být pro Německo jakýmsi novým startem – země hostila tuto sportovní událost teprve podruhé a naposledy v jejím čele stál ještě nacistický vůdce Adolf Hitler. Svátek sportu ale narušily krvavé útoky známé jako Mnichovský masakr. Členové Palestinské teroristické skupiny Černé září se v noci na 5. září vloupali přímo do olympijské vesnice a zajali jedenáct členů izraelské výpravy.

Záchranné akce pak skončily katastrofou – smrtí všech rukojmí. Únos měl být reakcí na to, že se Mezinárodní olympijský výbor nezabýval palestinskou žádostí o možnost vypravení vlastního olympijského týmu. Film Stevena Spielberga ukazuje reakci izraelské strany na masakr. Pod názvem Operace Boží hněv probíhá izraelskou vládou posvěcený hon na účastníky únosu. V roli velitele izraelského komanda se představil australský herec Eric Bana. Sekundují mu pak například Daniel Craig nebo Geoffrey Rush.   

7) Hranice možností (Without Limits) USA 1998/
Zázračný běžec (Prefontaine) USA 1997

Dvojice filmů, které vznikly na konci devadesátých let nezávisle na sobě s odstupem pouhého roku, zachycuje osud amerického vytrvalostního běžce Steva Prefontaina, který reprezentoval Spojené státy na olympiádě v Mnichově.

Hranice možností staví do středu Prefontainův (Billy Crudup) vztah s trenérem Billym Bowermanem (Donald Sutherland), pozdějším spoluzakladatelem firmy Nike, jejíž tváří Prefontaine řadu let byl. Donald Sutherland byl za svůj herecký výkon nominován na Zlatý glóbus.  

Zázračném běžci, kde atleta ztvárnil Jared Leto, Prefontainův příběh vypráví Bill Dellinger (Ed O‘Neill), původně vytrvalostní běžec, který Bowermanovi (R. Lee Ermey) sekunduje jako trenér, a Prefontainova přítelkyně Nancy Allemanová (Amy Locane).  Kromě Prefontainova odhodlání a neuvěřitelného charismatu ukazuje i běžcovu odvrácenou tvář a aroganci. 

Atlet známý pro svůj útočný běžecký styl a specifický vzhled (knírek a delší vlasy) patřil mezi sportovce, kteří inspirovali boom joggingu v USA v 70. letech. Zasazoval se rovněž o změny pravidel Amatérské atletické unie a byl ve své době držitelem sedmi amerických rekordů na dlouhých tratích. Jeho hvězdnou kariéru však víceméně v zárodku ukončila předčasná smrt.

8) Hon na lišku (Foxcatcher) USA 2014

Drama inspirované skutečným příběhem z prostředí amerického wrestlingu. Olympijského vítěze Marka Schultze (Channing Tatum), jehož sláva však pár let po olympiádě v Los Angeles v roce 1984 vyhasla, nečekaně osloví John du Pont (Steve Carell), multimilionář, který wrestling miluje a má ambice vytvořit tým profesionálních zápasníků. Jedním z hlavních cílů týmu Foxcatcher je letní olympiáda v Seoulu.

Markova hvězda postupně opět stoupá a vztah s jeho mecenášem se prohlubuje. To však dává nevyrovnanému du Pontovi do ruky zbraň a svým nevypočitatelným chováním Schultze ničí – jeho sebevědomí klesá a podepisuje se to na sportovních výkonech. Na farmu Foxcatcher přichází i Markův bratr Dave (Mark Ruffalo), rovněž olympijský vítěz a navíc úspěšný trenér. Markovi pomůže s kvalifikací na olympiádu, ale to nejhorší bratry teprve čeká. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!