Sebevražedný oddíl dostává svému jménu, pálí jen do vlastních řad

Sebevražedný oddíl dostává svému jménu, pálí jen do vlastních řad50%

Očekávaná DC týmovka Davida Ayera je velkým letním zklamáním. Z mohutné propagace a chytlavých trailerů zbyla jen kouskovaná nuda s naprosto promrhaným potenciálem.

Návrat ikonického Jokera je skvělým nápadem adaptace temného zákoutí DC universa jako kontrast k Supermanům a Batmanům. Projekt, který sliboval odlehčenou akci (a jakousi konkurenci povedenému Deadpoolovi) se od prvních upoutávek zařadil na seznam očekávaných hitů letošního roku. Historky z natáčení o dobré pohodě na place i propracovaných charakterech představovaly velkou reklamu ambicióznímu projektu. Zábava se však nekoná. Suicide Squad je vizuálně pěkná jednohubka bez vtipu s povrchním příběhem a vyplýtvaným obsazením. Než u snímku s melodiemi ikonických skladeb v soundtracku by se tak divák možná více bavil u pestrobarevného dokumentu z jeho natáčení.

Intrikářská vládní agentka Amanda Waller (Viola Davis) dá za účelem národní bezpečnosti dohromady tým uvězněných zločinců se speciálními schopnostmi. Jednotka Task Force X má za úkol bojovat proti hrozbám, na které jsou běžné prostředky krátké. Čas záporáků pro větší dobro nastane v momentě, kdy město ohrožuje tajemná entita Enchantress (Cara Delevingne). Sebevražednou misi komplikují vztahy v týmu, osobní tragedie a také jistý klaun toužící po své osudové lásce.

Je to dobrý pocit, být ten zlý - bohužel ale také špatný. Parafráze filmového sloganu je po nadšeném očekávání na místě. Hodnocení je i proto o dost přísnější. V první řadě Suicide Squad naplnil otřepané filmové klišé, že to nejlepší už jsme viděli v upoutávkách. Pro málokterý film to platí tak moc, jako pro zlou DC partičku. Těšíte se na Jokerovo mafiánské přepadení v kostýmech, tancující Harley Quinn nebo společnou honičku s Batmanem? Dostanete přesně takovou porci jako v nakouskovaných trailerech na film. Ani o minutu víc. Zmíněné postavy jsou navíc paradoxně jedinou živou vodou v dvouhodinovém Ayerově pokusu.

Quinn (Margot Robbie) hraje prim především z hlediska charakteru své postavy. Je to vděčná role a Margot Robbie je dostatečně pěkná, šílená i hláškující, aby se divák zajímal. Joker (Jared Leto) je na tom hůř. Po Heathu Ledgerovi měl frontman skupiny 30 Seconds to Mars obtížnou úlohu a je velkou hádankou, zda dostál odpovědnosti ztvárnění ikonického zloducha. Problémem ani tak není Letovo herectví, kostým nebo smích. Je jím fakt, že Joker nemá ve filmu prakticky žádný prostor, jeho scény jsou nadbytečné (je na pováženou, zda by se SSquad neobešel i bez něj) a Leto tak není výrazný. Postava vyšumí do prázdna stejně snadno, jako se batmanovu arcinepříteli smyje make-up. Ostatní postavy, včetně zmíněné Harley Quinn, prostor mají, ale nedokážou v něm efektivně chodit - včetně Willa Smithe, který svůj tradiční herecký vzorec akorát vložil do nového formátu.

Jediným velkým plusem je vizuální stránka filmu. Tvůrci nechali Sebevražedný oddíl na plátně dýchat komiksem, a proto jsou místy k vidění rychlé přeostrovačky, syté barvy a hravé záběry. Bohužel ani toho se ale film nedrží po celou dobu. Velký počet akčních scén se točí v noci a vizuál tak najednou nachází slepou uličku. Ke komiksové paletě se DC rozhodlo přidat i soundtrack našlapaný známými hity. Do playlistu se vešli Creedence Clearwater Revival, Queen i Eminem. Bohužel jde znovu pouze o klamavou reklamu. Divák s vědomím, že kupuje album, dostává "zkušební verzi Spotify" s třicetivteřinovými ukázkami a se slzou v oku vzpomíná na Strážce galaxie. 

Sečteno podtrženo, Suicide Squad trpí DC syndromem. Má charaktery postrádající hloubku (přitom minimálně Harley Quinn a Joker by si zasloužili samostatné vyprávění), fádní a jednoduchou story, aplikuje marvelovské trumfy v nepřipravených vodách a ze všeho nejvíc zkrátka nudí. Veškeré komiksové odkazy, které se snaží tvůrci servírovat (skok Harley do kádě s kyselinou) vyplynou do ztracena. Zachytí je totiž jen ty nejznalejší fanoušci. Ty také nejvíc pobouří neskutečně vyplýtvaný potenciál, který předloha má. V jiném vesmíru bychom možná Sebevražedný oddíl hodnotili nadprůměrně. Komiksové filmy jsou ale v komerční filmové kultuře Mekkou současnosti a Task Force X trestuhodně nestíhá běžet s dobou. Ve finále vliv snímku na diváka nejlépe shrnuje postava Jokera už (světe div se) v upoutávce: Nezabiju tě, ale ublížím ti opravdu, opravdu hodně.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Sebevražedný oddíl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!