Nový český snímek Krycí jméno Holec vsází na Kryštofa Hádka a Vicu Kerekes

Nový český snímek Krycí jméno Holec vsází na Kryštofa Hádka a Vicu Kerekes  

Na konci září se do kin dostane nový česko-rakouský snímek s názvem Krycí jméno Holec, který vznikl na motivy povídky Jana Němce Italská spojka. Ve filmu, který se odehrává mezi Prahou a Vídní v bouřlivém roce 1968, se hlavních rolí ujali Kryštof Hádek, Vice Kerekes a rakouský herec Johannes Zeiler.

Zbrusu nový snímek chce být moderním špionážním dramatem, v rámci něhož prožívají hlavní hrdinové vypjaté společenské události, během nichž se musí rozhodnout, zda se přikloní ke zbabělé kolaboraci či sebedestruktivnímu hrdinství. Byť se jedná o fiktivní příběh, film se opírá o skutečné historické situace i o reálné osoby.

Snímek  vypráví o rakouském novináři Helmutu Zilkovi, který vysílá živě série rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Během jejich natáčení se seznámí mimo jiné i s českým režisérem Janem Davidem. Ten tvrdohlavě oponuje komunistickému režimu a doufá v brzký příchod radikální změny. Jejich vztah se však neubírá tím nejlepším směrem, a to hlavně kvůli krásné Evě, přítelkyni Jana, o kterou však usiluje i Zilk. Srpnová okupace roku 1968 je však nečekaně propojí a dva znepřátelení rivalové musí najednou řešit daleko podstatnější věci, než je milostný trojúhelník.

I samotný název filmu Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti. Právě pod tímto názvem vedla StB složku na rakouského novináře Helmuta Zilka. V jakém rozsahu však s komunistickou policií spolupracoval, se nikdy nepodařilo spolehlivě zjistit. I postava Jana Davida má reálný předobraz, kterým je režisér Jan Němec. „Vypjaté události tu symbolizují období, kdy lidé byli ochotni pro své myšlenky riskovat existenci, možná i život. Proto v našem příběhu stojí na jedné straně Helmut Zilk, skutečná kontroverzní osobnost, obestřená tajemstvím, jež nebylo plně vysvětleno ani po jeho smrti, a na druhé straně umělec, režisér, který obětuje svou budoucnost pro možná zbytečný akt hrdinství,“ říká producentka Monika Kristlová.

Film Krycí jméno Holec vznikal v česko-rakouské koprodukci. „Mezinárodní koprodukce mnohdy vzniká jako pouhé sdružení prostředků. U nás je to jinak. Příběh filmu se dotýká skutečných událostí, které propojovaly naše země, na pozadí napínavého dramatu nabízí střet životních postojů Východu a Západu v šedesátých letech,“ dodává Kristlová.

Režisérem filmu se stal rakouský producent a režisér Franz Novotny. Kromě zmiňovaného Kryštofa Hádka, Vicy Kerekes a Johannese Zeilera se mohou diváci těšit i na Davida Novotného, Ondřeje Brzobohatého, Vilmu Cibulkovou, Jiřího Vyorálka a mnoho dalších. Ve filmu se objeví jak české, tak rakouské kulisy. Premiérově bude snímek uveden 22. září

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!