Fotograf z Osvětimi: odhalte děsivé skutečnosti skrývající se za zdmi Osvětimského tábora

Fotograf z Osvětimi: odhalte děsivé skutečnosti skrývající se za zdmi Osvětimského tábora100%

Knih o koncentračních táborech bylo napsáno už mnoho, nicméně nyní se na knižní trh dostala úplně nová publikace, která sice mapuje zrůdnosti bývalého režimu, ale na celou tuto katastrofu se dívá z jiného pohledu. Z pohledu mladého fotografa Wilhelma Brasseho, který díky svému nadání a talentu přežil všechny hrůzy, které se odehrávaly za zdmi Osvětimského tábora.

Skutečný příběh 24letého fotografa Wilhelma Brasse popisují spisovatelé Luca Crippa a Maurizio Onnis. Díky nim se k nám dostává do rukou neuvěřitelná životní cesta mladíka, který se dostal na jedno z nejotřesnějších a nejhrůznějších míst té doby. Z pohledu třetí osoby sledujeme trochu jiný úhel života v Osvětimi. Mladý Wilhelm po měsíci tvrdé dřiny bez pořádného přísunu jídla získává díky svému fotografickému talentu šanci na přežití. Společně s dalšími vězni začíná pracovat v oddělení identifikace, které se zabývá fotografováním vězňů, života v Osvětimi a postupem času spolupracuje na dalších činnostech tábora.

Člověk by si řekl, že kniha z prostředí koncentračního tábora bude noční můrou pro každého čtenáře. Nicméně tím, že sám Wilhelm nepobýval v ohnisku všech hrůz, se k nám veškeré svědectví dostává trochu mírnější formou. Tím však nechci říct, že se v knize nedočteme o zabíjení, mučení či například o lékařských pokusech, které se na vězních prováděly, a které měl také Wilhelm za úkol dokumentovat.  

Ačkoliv se jedná o velmi nepříjemné téma, samotná kniha je velmi dobře napsaná a jde přečíst jedním dechem, pokud však máte na všechny ty hrůzné činy žaludek.

Díky tomuto svědectví se dozvídáme nové skutečnosti o fungování v táboře, ale také bohužel zjišťujeme nové hrůzy, které se za zdmi Osvětimi odehrávaly, a o kterých mnoho z nás doteď nemělo ani ponětí. Tím, že je kniha psaná formou příběhu a ne výčtu skutečností, je pro čtenáře mnohem příjemnější, co se týče čtení. Pro mne bylo velmi těžké se od knihy odtrhnout, i když to, co se za slovy skrývalo, mi nahánělo husí kůži. Přesto všechno jsem musela číst dál.

Kniha není tím největším tragickým svědectvím, autoři nezacházejí příliš do detailů, spíše jakoby se hlavní hrdina pouze kolem těchto strašlivých události ochomýtal. Mohli bychom jmenovat stovky jiných publikací, filmů či dokumentů, jejíž sledování nám přinese husí kůži na zádech, přesto je příběh velmi pravdivý, autentický a smutný. I když se nám neodkrývají všechny dveře Osvětimi a ani skutečnosti, které se za nimi skrývají, tak nějak při čtení tušíme, co se tam vše odehrávalo a možná proto je tato kniha tak tragická. Po chvilce čtení soucítíte s vypravěčem a i s lidmi, o kterých vypráví a připadá vám, že jste tam s ním a prožíváte ty hrůzostrašné chvíle s ním.

Ačkoliv se jedná o velmi nepříjemné téma, samotná kniha je velmi dobře napsaná a jde přečíst jedním dechem, pokud však máte na všechny ty hrůzné činy žaludek. Rozhodně by si ji měl přečíst každý a každý by se měl zajímat o to, co se kdysi událo, aby se podobné události už neopakovaly. Tuto a další podobná svědectví bych zařadila do povinné četby pro studenty, protože ať se nám to líbí nebo ne, o takových věcech musíme mluvit. 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Fotograf z Osvětimi: odhalte děsivé skutečnosti skrývající se za zdmi Osvětimského táboraFotograf z Osvětimi: odhalte děsivé skutečnosti skrývající se za zdmi Osvětimského táboraFotograf z Osvětimi: odhalte děsivé skutečnosti skrývající se za zdmi Osvětimského tábora
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!