Jason Bourne: akční jízda se starým motivem

Jason Bourne: akční jízda se starým motivem70%

Matt Damon se vrátil do své ikonické role agenta bez minulosti. Spolu s oscarovou vítězkou Aliciou Vikander ostří na staré známé i zbytky vzpomínek. Akce Bourneovi stále sluší, nové nápady se ale v sérii nenosí.

Po malé odbočce v Bourneově odkazu se tvůrci vrátili k hlavnímu hrdinovi, devět let zakopanému v útrobách Hollywoodu. Stárnoucího Jasona Bournea pauza nepoznamenala a tempo nastavené od prvních minut vydrží snímku až do úplného konce. Opětovné hledání ztraceného času je v prvotní kritice coby leitmotiv celé série taktně přehlédnuto - přestože funguje především jako opakovaná vycpávka pro skvělou akci, která budiž agentovou spásou a výsadou v jeho filmové reinkarnaci.

Osamoceného a skrytého Jasona Bournea (Matt Damon) vytrhne z fádní přítomnosti zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles). Té se podaří nabourat do vládních systémů a nalézt informaci, která doplňuje skládačku z Bourneových ztracených vzpomínek. Útok nájemného vraha je poté pouze začátek nebezpečné hry, ve které bývalý agent stojí znovu proti Agentuře vedené Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a poháněné mladou analytičkou Heather (Alicia Vikander)

Jak už bylo zmíněno, prvotřídní akcí nejnovější Bourne rozhodně nešetří. Damon je stále ve formě a rychlá kamera lichotí jemu i známé americké franšíze zabijáka s narušenou pamětí. Alicia Vikander představuje společně s Tommym Lee Jonesem správný protipól, v němž je prostor na nekompromisní řež i pochybnosti o misi, kterou řídí. Kvinet na okamžik doplní i Julia Stiles s Vincetem Kasselem, kteří jsou pro běh snímku klíčoví i ve vedlejších rolích.

Hezky zajetý kolovrátek skutečně pracuje jako z pravidel příručky chytlavých akčních filmů, je ale nabíledni, že plot o zaplňování dalšího prázdného místa v agentově historii (ať už jakkoliv důležitého) počítá s nostalgickou maskou, která víceméně diváka uspokojí. Hlavně proto, že jde o příběh, na který jsou u Bourna zvyklí.

Spokojené publikum je ale alfou-omegou produkce, nikoliv filmového recenzenta. Pokud by měli tvůrci v plánu sérii natáhnout, je možné brát aktuálního Jasona Bournea jako druhou mízu. Krátké nadechnutí před dalším bojem (ve kterém by společně s Vikander stálo za to bojovat). Není ani vyloučené držet se zaběhlého tématu účelové amnézie. Je ale zapotřebí dát mu nový život a budoucnost, která bude zajímavá. Natahování je v opačném případě hřebíček do agentovy rakve. Jakmile si totiž studio udělá ze značky Jasona Bournea loutku na peníze, může divák s čistým svědomím (vzdávající hold původní sérii) klidně zapomenout.

Bourneovi fanoušci dostanou v kinech kus, za který rádi zaplatí. I nezaujatým filmovým smrtelníkům bude připadat akce z různých koutů světa pohledná a líbivá. Paradoxně však půjde o divácky úspěšný film, který v cestě za dalšími vavříny musí jen trochu redefinovat svou minulost. A v tom má snad Bourne dostatečnou praxi.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Jason Bourne

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!