Večírky pod korunami stromů, hudební klub pod širým nebem i hřiště pro děti. Živá ulice představila kompletní program

Večírky pod korunami stromů, hudební klub pod širým nebem i hřiště pro děti. Živá ulice představila kompletní program  

Koncerty, letní kino, live session, program pro děti, móda i ochutnávky netradičního jídla. Na to vše se mohou těšit návštěvníci plzeňského festivalu Živá ulice. Ten nabízí každoročně místo velkého pódia příjemnou pouliční slavnost přímo na náměstí a v přilehlých parcích. Vstup je navíc na všechny akce úplně zdarma.

Živá ulice oživí Plzeň již popáté. V červenci potěšila všechny milovníky divadla, kdy do DEPA2015 a Mlýnské strouhy dovezla zajímavé spolky z Česka i ze zahraničí. Hlavní část festivalu odstartuje ale až 12. srpna a potrvá do 21. srpna. Hudební program proběhne jak na Náměstí Republiky, tak U Branky a v Šafaříkových sadech, kde se opět zájemcům otevře populární Inspiral Garden.

Prostory po celé Plzni pak ožijí díky live session, které se stanou letos součástí festivalu vůbec poprvé. „Jedná se o audiovizuální formu, která spočívá v principu živě nahraného hudebního díla (videa i zvuk) z nějaké zajímavé lokace. V podstatě se jedná o jakýsi jednoduchý videoklip, ve kterém jsou mnohdy hrány skladby čistě akusticky nebo v komornějším provedení, než je zná posluchač z desek či koncertů,“ říká k projektu David Ostružár, jeden z organizátorů festivalu. Živá ulice se navíc stane vůbec prvním festivalem v České republice, který se do tohoto projektu zapojí. V rámci něj se mohou návštěvníci těšit na Annu Polívkovou, Xaviera Baumaxu či partičku Circus Problem.

I letos bude součástí Živé ulice silent kino, během něhož dostane každý návštěvník speciální sluchátka, ze kterých pak film poslouchá. „Letos jsme vybrali dva hudební dokumentární filmy. První je dokument o britské jazzové, soulové zpěvačce Amy Winehouse, která zemřela před pěti lety. Takovej barevnej vocas letící komety vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci,“ říká k výběru filmů Táňa Švehlová, dramaturgyně doprovodných programů. Po filmech bude navíc následovat i hudební párty ve stejném žánru, jako byl promítaný snímek.

Festival jako každý rok odstartuje vernisáží výstavy Barva v ulicích. Ta vznikne ve spolupráci s Unií výtvarných umělců a jejím tématem bude 700. výročí od narození Karla IV. Chybět nebude ani dvoudenní přehlídka alternativní módy a současného designu Fashion Days, během níž se představí desítky prodejců-návrhářů. Na dva dny se rozšíří Živá ulice také o festival Babylon na plotně, který představí kuchyně národnostních menšin žijících v Plzni a okolí. Kromě tradičních romských pochoutek si budou moci zájemci pochutnat i na jídle třeba z Pobřeží slonoviny.

Na své si přijdou i ti nejmenší návštěvníci. Pro ně bude totiž v Proluce připravené dětské hřiště, kde na ně budou čekat kromě pohádek i workshopy, pouliční knihovna, velké pískoviště i noční bojovka. 

Foto: Archiv Živá ulice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!