Standing Ovation pro Den kultury ČR na festivalu ve Vitebsku

Standing Ovation pro Den kultury ČR na festivalu ve Vitebsku 

V jednom z nejstarších slovanských měst vůbec, v běloruském Vitebsku, skončil již 25. ročník tradičního mezinárodního hudebního festivalu Slavianski bazaar, který je považován za Eurovizi slovanů. Cílem festivalu je sjednotit tvůrčí síly zemí, které jsou si svou kulturou vzájemně blízké a vytvořit komunitu lidí z různých zemí.

Slavianski bazaar pohltil na 9 dní celé město. Dějství festivalu se totiž odehrává ve dvanácti lokacích, přičemž tou nejdůležitější je letní amfiteátr, kde se uskutečnil více než tříhodinový otevírací ceremoniál, na kterém zazpívali například Thomas Anders z Modern Talking, Michael Bolton nebo ruska stálice Alla Pugačeva.

V roce 2011 zabodoval v této soutěži i zpěvák David Deyl, který skončil na druhém místě. Mezi dalšími, kdo reprezentovali naši vlast v uplynulých letech, byli například Olga Lounová, Michaela Nosková, Zbyněk Drda nebo Jarek Šimek a v mezinárodní porotě zasedli Monika Absolonová, Felix Slováček, Helena Vondráčková a tomhle roce v dětské kategorii David Deyl.

Tento rok se v hlavní soutěži za Českou republiku představila Michaela Gemrotová, kde se v konkurenci 21 soutěžících probojovala až do finále a získala cena prezidenta a poroty za excelentní vykon s písní Pláč. V dětské kategorii nás zastupovala Nela Žáková s písní Černý anděl a obsadila krásné 3 místo.

Den české kultury na festivalu

Poprvé za celou dobu existence festivalu byla v letošním roce Česká republika poctěna tím, že pořádala Den kultury ČR, na kterém vystoupila celá řada umělců z různých hudebních žánru.

Ve více než dvouhodinovém večerním programu, který se konal v budově filharmonie a začal projekci o naši vlasti, vystoupili Olga Lounová, David Deyl, Jarek Šimek, Michaela Nosková, Eliška Ochmanová, Daniela Magálová s folklorním souborem Lalia, houslista Michael Hejč, Hanna Pekhart, Helena Hamplová, Zuzana Nová a dětská zpěvačka Nela Žáková. Jako čestný host vystoupila běloruská zpěvačka Olga Gorničar. Celou akci moderoval Vlasta Vébr. 
Na závěr programu zazpívali společně všichni účastnici zaplněné filharmonii píseň Ta naše písnička česká, a za svůj výkon byli diváky odměněni potleskem ve stoje.

Večer ještě ale nekončil pro Michaelu Noskovou, kterou čekalo vystoupení v letním amfiteátru společně s Alexandrovci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!