Tohle je náš svět: děti přírody dojmou i pobaví

Tohle je náš svět: děti přírody dojmou i pobaví90%

Fantastický Viggo Mortensen a jeho zdivočelá družina přicházejí do českých kin ověnčeni diváckou cenou z filmového festivalu ve Varech. Platónská výchova totiž působí blahodárně jak na mládež, tak na spokojenost a pohodu filmových fanoušků.

Život je jednou velkou byrokracií. Vše má svůj řád, svá pravidla a zákony. Pokud se ale vzepřete obyklému stereotypu, můžete vytvořit něco úžasného. Ben je otcem, dobrodruhem, ale především životním učitelem svých šesti dětí, které vychovává daleko od civilizace. Z jeho ratolestí vyrůstají ve světě plném her bez pravidel lidé budoucnosti. Jejich tabula rasa je popsána jen tím, co charismatický otec uzná za vhodné. Přežije ale přírodní ráj všechna úskalí života?

V lesích mimo obyčejný městský koloběh života vychovává Ben (Viggo Mortensen) šest dětí. Jejich zálesácké dospívání a nekonečná moudrost otce-živitele dostává trhlinu v podobě smutné zprávy z civilizace. Rodina opouští svůj domov a vydává se na zábavnou cestu, která otestuje jejich soudržnost a teorii platónské výchovy v praxi skutečného světa.

O nesmírném úspěchu snímku Captain Fantastic jsme vás informovali už v našich festivalových denících. Komediální drama si i podle našeho názoru odneslo diváckou cenu zcela zaslouženě. Trojitý potlesk ve Velkém sále hotelu Thermal oslavoval odlehčený příběh, který i přes svůj dramatický žánr především pobaví.

Benova rodina vyráží na neobvyklou cestu s vážným posláním. Jeden z článků jejich perfektního koloběhu života se náhle ztratil nadobro. Konfrontace dětí a samotného otce se všední realitou ale sklouzává často k úsměvným situacím, které prostě dávají zapomenout na jejich smutný úděl a vykouzlí divákům úsměvy na tváři. Chytrý humor založený na nadměrné inteligenci dětí šokuje nic netušící obyvatele města a královsky baví publikum.

Humorné scény ale pravidelně střídá i obtížná socializace rodiny se "systémem". Ta dává pohádkovému příběhu punc realističnosti, jelikož interakce a touha po zapadnutí do kolektivu je někdy stejně důležitá jako plná hlava vědomostí. Benova idylka tak tvrdě naráží a sám vousatý mentor si to uvědomuje. Porušování pravidel se v novém prostředí nenosí a i dobrého je někdy příliš. Děti navíc poznávají lásky, touží po větším světě a rozhodování se tak pomalu vytrácí Benovi z rukou. Vrchol příběhu nakonec sám odkryje, že součástí té nejlepší výchovy je vědět, kdy pustit ptáčata z hnízda.

Mortensen je v roli geniální a konečnou rozpolcenost svého charakteru kočíruje stejně zkušeně, jako své filmové děti. Tohle je náš svět je ale bez pochyb mnohovrstvá filmová lahůdka v celkovém balení. A i když se úplný konec může zdát lehce bláznivý, do příběhu svým způsobem zapadá stejně jako děti do skutečného světa. Přicházejí s vděčným humorem, dojemnou story a odcházejí s nestárnoucí pravdou, že dobří holubi se vždycky vrátí.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Tohle je náš svět

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!