Rock for People 2016: Výběr toho nejlepšího den po dni

Rock for People 2016: Výběr toho nejlepšího den po dni90%

Během uplynulých tří dnů se na Rock for People vystřídaly desítky interpretů, kteří divákům představili nejrůznější druhy hudebních žánrů. Kdo však tamější hudební scéně dominoval? The Offspring, Skillet, Enter Shikari…nebo někdo úplně jiný?

DEN PRVNÍ (3.7.)

Pořadatelé letošního Rock for People tentokrát vsadili na Nizozemce, kteří dostali snad vůbec nejtěžší úkol: zahájit letošní, v pořadí již dvaadvacátý, ročník festivalu. Jako první tak před diváky předstoupili Paceshifters a v našem prostředí možná méně známí Bazzookas. Zatímco první nizozemské trio, známé svým energickým rock´n´roll a proklamovaným nezájem o současné trendy, mohli diváci na festivalu vidět již v roce 2014, druhá kapela se zdála být tak trochu záhadou. O to větší překvapením pak bylo její vystoupení, které bylo (kromě pořádného mosh pitu) doplněno i originální žádostí o ruku. Výsledek? Stejně jako snoubenka říkáme rozhodně „Ano"! Bazzookas se svého úkolu zhostili skvěle a společně s Paceshifters odstartovali skutečně senzační show.

Z tuzemských kapel nastoupila před diváky jako další Vypsaná Fixa, která na žádném open air festivalu nesmí chybět. Kapela původem z Pardubic dokázala dostat diváky svým vystoupením na Staropramen stagi rychle do varu a (přestože osobně zdaleka nejsem jejich příznivcem a jejich vystoupení mé rozhodnutí zatím nezměnilo) je nutné říci, že svou fanouškovskou základnu rozhodně neztrácí.

Další překvapivým objevem nedělního večera bylo francouzsko-americké duo Ginkgoa, které se svým originálním pojetím elektro swingu roztančili diváky v Šapitó stagi, kde zazněly i jejich nejlepší songy, mezi které patří například „Don´t give a damn“.

S velkým napětím očekávali diváci i vystoupení Royal Republic a ti své fanoušky nezklamali. Švédská čtyřka předvedla skvělou show, kdy stejně jako při své poslední návštěvě festivalu v roce 2013 dokázali, že se stále posouvají kupředu. Jejich vystoupení mírně kazil snad jen náhlý studený déšť, kterým o sobě dalo poprvé vědět poněkud nevypočitatelné počasí, jinak však nelze jejich vystoupení téměř nic vytknout.

Uznání si jistě zaslouží i velikáni z amerického Memphisu Skillet. Přestože počet diváků pod pódiem nebyl zpočátku takový, jaký bychom nejspíš očekávali, své diváky si nakonec dokázali svým výbušným vystoupením získat. Z písní, do kterých se prolínají i jejich názory na křesťanskou filozofii, zazněly takové hity jako „Awake and Alive“ nebo (snad vůbec jejich nejznámější počin) „Monster“.

DEN DRUHÝ (4.7.)

Následující den nabídli pořadatelé divákům taková jména jako Bullet For My Valentine (metalcoreová skupina z Walesu si od svého založení v roce 2005 dokázala získat miliony příznivců po celém světě), Five Fingers Death Punch (na první pohled možná hrozivé vyhlížející hromotluci, ve skutečnosti však vynikající umělci, kteří nedávno vystoupili i v Praze společně s Papa Roach) nebo vynikající The Qemists (kteří mj. spolupracovali s Enter Shikari na hitu Take It Back). Ze Slovenska pak přijali pozvání i populární Horkýže Slíže, jejichž vystoupení doprovázela humorná scénka s doktorem Štrosmajerem v hlavní roli nebo vzpomínka na dalšího člena kapely Juraje Štefánika, kterého prý nedávno pokousal pes.

Hlavní očekávání se však s nadcházejícím večerem upínala snad vůbec k nejznámější kapele celého festivalu, kterou byla The Offspring. Kalifornští punk rockeři, který založili svou skupinu v polovině 80. let, se zapsali do historie především svým albem Smash (1994) a svého času byli zdatnými konkurenty i dalším populárním skupinám (např. Green Day). Proto ani největší přívrženci snad neočekávali, že by Offspring řádili na pódiích jako zamlada: to se také skutečně nestalo, i přes poněkud slabší nástup však nakonec skupina předvedla velice solidní vystoupení, kdy hity jako „Hit that“, „Why Don't You Get A Job“ nebo „Pretty Fly (For A White Guy)“ odehráli i za pomoci svých věrných fanoušků. Dokázali tak, že přestože už nejsou zdaleka nejmladší, stále ještě dokážou diváky zaujmout (a to tentokrát dokonce ještě navzdory nepříliš kvalitnímu ozvučení).

DEN TŘETÍ (5.7.)

Poslední den festivalu přinesl (stejně jako v předchozích dnech) nová jména i skvělá vystoupení. Zza všechny jmenujme rozhodně alespoň Our Last Night nebo stále populárnější českou skupinu Jelen, jejíž vystoupení k naší nelibosti – stejně jako v případě Royal Republic – částečně zhatil vydatný déšť.

Krátce před sedmou hodinou pak nastoupila kapela, která si na festivalu získala mnohá „nej“Anti-Flag. Američtí punk rockeři z Pensylvánie, kteří jsou známí nejen svým aktivním vystupováním proti médiím nebo korupci, ale také energickými koncerty, na kterých dokáží skvěle spolupracovat s publikem, což potvrdili i tentokrát, utvořili za hlasitého povzbuzování Justina Sanea divácky vůbec největší circle pit v průběhu celého festivalu. I umírněnější diváky se mu navíc podařilo roztančit zdařilým coverem Should I stay or should I go. Ze starších hitů pak zazněly takové pecky jako „This Is The End (For You My Friend)“ nebo „The Press Corpse“.

Po famózním představení Anti-Flag však fanoušci neměli čas na odpočinek. Rychlým krokem se davy přesouvaly ke Staropramen stagi, kde právě nastupovali Enter Shikari. Tahle partička z Londýna, kterou mohli čeští diváci spatřit již v roce 2008 (tenkrát ještě jako předkapelu Linkin Park), se však do České Republiky zřejmě ráda vrací už proto, že zde má pevnou fanouškovskou základnu. A jejich vystoupení i tentokráte stálo za to! Kromě dřívějších hitů („Sorry You´re Not A Winner“) zazněly i nejnovější songy z jejich zatím posledního alba jako „Anatheist“ nebo „The Last Garrison“, které upozorňují i na širší problémy (například zdravotní systémy ve Veké Británii apod.).

Přestože na festivalu vystoupili i mnozí další interpreti, kteří by si zasloužili uznání za perfektní show, není možné všechny jmenovat v jediném článku. Závěrem tedy snad jen tolik, že (min. výše uvedená) úterní vystoupení jistě nezaostávala za těmi předešlými a celkově tak znamenala více než důstojné zakončení letošního v pořadí již dvaadvacátého ročníku Rock for People.
Pokud jste snad z nějakého důvodu letošní ročník nestihli, ale jste odhodláni to napravit v příštím roce, můžete již nyní sledovat první přípravy na Rock for People 2017 (odkaz zde). 

Foto: Archiv Rock for People 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!