Muzikál Noc na Karlštejně baví návštěvníky přímo na nádvoří oblíbeného hradu

Muzikál Noc na Karlštejně baví návštěvníky přímo na nádvoří oblíbeného hradu80%

Po dlouhých 45 letech se Noc na Karlštejně vrací zpět na místo činu! Muzikál na motivy stejnojmenného snímku ožívá přímo na Purkrabském dvoře hradu Karlštejn na limitované množství repríz. Pod širým nebem a v nezaměnitelných kulisách si tak mohou návštěvníci užít známé filmové hity s výjimečnou atmosférou.

Do kulis středověkého hradu Karlštejna se tak po mnoha letech vrátila půvabná hudební komedie vyprávějící o císaři Karlu IV. a jeho údajném zákazu, podle něhož nesměly na hradu pobývat ženy.  Návštěvníci se zde mohou ale vůbec poprvé těšit na profesionální provedení muzikálové verze, která vznikla mimořádně jako letní stagiona u příležitosti 700 let od narození Karla IV.

Premiérové uvedení Noci na Karlštejně znovu na Karlštejně se uskutečnilo v sobotu 2. července. Byť počasí bylo zamračené a hlášen byl déšť i bouřky, Purkrabský dvůr hradu již po sedmé hodině večerní zaplňovali nedočkaví návštěvníci všech věkových kategorií, od dětí až po seniory. Všech dvanáct letních uvedení je totiž beznadějně vyprodaných, tudíž herce ani návštěvníky neodradí ani špatné počasí. To se však naštěstí před začátkem hry uklidnilo a během představení už padlo na diváky jen několik málo kapek. I to je to kouzlo open-air koncertů.

Muzikál je zkrácenou verzí stejnojmenného snímku natočeného v sedmdesátých letech minulého století na motivy hry Jaroslava Vrchlického. Tato filmová komedie se stala doslova kultovní a muzikály, které se jí inspirují, jsou velmi populárními. Hudba Karla Svobody i texty Jiřího Štaidla a Eduarda Krečmara doslova zlidověly. Proto není divu, že očekávání diváků byla vysoká. To, že letní uvedení muzikálu přímo na Karlštejně toto očekávání splňuje, potvrdil i závěrečný potlesk ve stoje.

Ačkoli se v muzikálu objevují totožné dialogy jako ve snímku, herci si je upravili dle svého a rozhodně se nejedná jen o pouhé kopírování filmového vzoru. Muzikál je daleko více sranda než romantika. Daniel Bambas jako císař a český král Karel IV. působí víc temně a ironicky, Hana Holišová jako jeho manželka Eliška víc drze a Jan KřížPavlem Vítkem jakožto vévoda bavorský a král cyperský vytvořili skvěle vtipnou dvojici. Výborní jsou také Ivana Korolová coby neteř purkrabího Alena a její muzikálový partner Tomáš Smička, který ztvárňuje postavu Peška. O zábavu diváků se stará i Paní Ofka Regina Rázlová, arcibiskup pražský Václav Knop a purkrabí Miloslav Mejzlík.

I když je muzikálové obsazení velmi dobré, největším plusem celé inscenace jsou především hradní kulisy. Tvůrci se totiž neomezují jen na pódium na nádvoří, ale herci se prohánějí i přímo mezi diváky, zpívají na cimbuří, vykukují z hradních oken či šplhají z purkrabství. Někdy tak divák ani neví, kam má koukat dřív. Samozřejmě že venkovní prostor s sebou nese i některá rizika. Zvuk nikdy není tak dobrý jako přímo v divadle a se světly a další technikou u památkářů taky moc nepochodíte. I přesto si nejde na zvukovou stránku, až na drobné výpadky mikrofonů, příliš stěžovat. Světla jsou jednoduchá, nicméně svůj účel plní a nekazí originální kulisy kýčovitými barvičkami.

Muzikál tedy dává návštěvníkům vše, co lze od představení Noci na Karlštejně očekávat a díky úžasným kulisám ještě mnohem více. Jelikož jsou herci již profesionálové, pěvecké i herecké výkony jsou skvělé a návštěvníci si s nimi hity jako Jede král, Když mám tekutou révu či Hoja hoj rádi zazpívají.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Státní hrad Karlštejn nabízí i další akce

Více o "Noc na Karlštejně"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!