V DOXu byl otevřen nejrozsáhlejší sportovní výstavní projekt. Startuje expozice Sportu zdar!

V DOXu byl otevřen nejrozsáhlejší sportovní výstavní projekt. Startuje expozice Sportu zdar!   

V Centru současného umění DOX byla v pátek 24. června zahájena výstava SPORTU ZDAR!, která mapuje sport ve výtvarném umění od roku 1945 do současnosti. Návštěvníci se mohou těšit na díla více než šedesáti českých umělců, kteří nabízí malby, kresby, grafiky, fotografie, ale i koláže, sochy a instalace.

Expozice SPORTU ZDAR! je vůbec nejrozsáhlejším výstavním projektem se sportovní tématikou, který se kdy v České republice uskutečnil. Volně se inspiruje knihou Sport je umění od Petra Volfa, jenž se stal zároveň spolu s Leošem Válkou také kurátorem expozice. „Po druhé světové válce se sport stal všeobecně rozšířeným fenoménem, který se postupně proměňuje,“ vysvětluje Volf, „sportuje se nejenom pro radost, ale sport se stává také ideologickým nástrojem a dochází k jeho komercializaci. Umělci tyto proměny sledovali ve větší míře, než by se to na první pohled možná zdálo.“

Autoři výstavy se zaměřili jak na tvorbu autorů, kteří zobrazují sport jako čiré potěšení či výkon, tak na díla, která ukazují sportovní paradoxy a bizarnosti. Chybět tak nebude tvorba Ondřeje Kohouta, Kamera Skura, Vojtěcha Adamce, Ivana Komárka a mnoha dalších. „ Kladli jsme důraz na umělce, pro něž se sport nestal ojedinělým pokusem, ale v průběhu své tvorby se k němu vraceli, nebo vytvořili jednorázově zajímavý cyklus,“ dodává Volf.

Výstava tak představuje třeba díla tří členů Skupiny 42Kamila Lhotáka, Bohumíra Matala a Jiřího Koláře. První dva zmiňovaní se soustředili na cyklisty, Kolář je na výstavě zastoupen kolážemi atletů a gymnastů i plakáty k Mistrovství světa ve fotbale 1982. Velkým lákadlem expozice jsou také velkoformátové obrazy od Jiřího Načeradského, jenž maloval na přelomu šedesátých a sedmdesátých letech minulého století běžce, cyklisty, fotbalisty i krasobruslaře ve vypjatých pózách a s existenciálním podtextem.

Těšit se mohou návštěvníci také na obrazy s tématikou automobilových a motocyklových závodů. V Česku bude vůbec poprvé pohromadě jako celek uvedena Sportovní epopej, cyklus sedmadvaceti obrazů namalovaných Michaelem Rittsteinem pro londýnskou olympiádu v roce 2012. Samostatná výstavní sekce se pak zaměří na atleta Emila Zátopka, celosvětově uznávanou sportovní ikonu. Chybět nebudou fotografie z jeho závodů od fotografa Václava Chocholy ani model sochy od Radima Hankeho, jehož originál stojí ve Zlíně.

Výstava SPORTU ZDAR! potrvá až do 10. října. Kromě expozice samotné je pro návštěvníky připraven i speciální doprovodný program. V úterý 28. července proběhne komentovaná prohlídka výstavy s Petrem Volfem. V srpnu se pak uskuteční kulturně orientační běh a v září budou se zájemci debatovat o Emilu Zátopkovi František Kolář, Pavel Kosatík a Petr Volf. V Den architektury 1. října se mohou návštěvníci těšit na přednášku o architektuře sportovišť.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!