Festival Cirkulum ukazuje, že cirkus může bavit i bez zvířat

Festival Cirkulum ukazuje, že cirkus může bavit i bez zvířat 80%

Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě není jako každé jiné cirkusové představení nás. Cirkulum nebaví své návštěvníky drezurou lvů, medvědů anebo hrochů. Skutečnými šelmami jsou zde lidé, kteří si vystačí pouze a jen se svým talentem a tvrdým tréninkem.

Že páteční zahajovací program festivalu Cirkulum dopadl úspěšně, potvrdila sobota s rozšířenými řadami zahraničních artistů a také návštěvníků. Pozvolné ranní přípravy nakopl neotřelým humorem žonglér a bavič Rusell Gray, který přijel až z Nového Zélandu. Svoje první vystoupení zahájil živým výkřikem „Would you like to see a show?“, načež nadšené publikum sborově přikývlo, a celý den už pak probíhal jenom ve stejném nadšení a zábavě. Rozličná představení z různých koutů světa sledovali zaujatě nejenom děti, ale s nemenším zájmem i jejich rodiče.

Rusell Gray

Právě rodiče s dětmi se také aktivně zapojovali do vystoupení jednotlivých umělců. V případě novozélandského Rusella Graye se vybraní dobrovolníci, o které nebyla nouze, stávali zároveň asistenty i baviči, když na nich artista šprýmovně zkoušel své žonglérské triky. Z Německa potom dorazila na jednokolce Ina Queiss vystupující pod titulem Bikerina, která se od mužů z publika zase nechala přidržovat na svém neobvyklém dopravním prostředku, zatímco vyrovnávala balanc k jednokolkovým skokům přes švihadlo.

Bikerina

Ještě předtím ale mohli četně zastoupení diváci tleskat na pokyn němých mimů z Thajska, kteří ve svém představení Mute Mime dokázali vybudit jak upřímný smích, tak okouzlené úsměvy. Ty však mohly trnout při pohledu na pár akrobatů z německého Circus unARTiq. Romantický úvod provázený středověkou baladickou hudbou vystřídalo lezení po vysokých kovových konstrukcích a spouštění po lanech, provazovém žebříku nebo akrobacie na hrazdě. Zkušená dvojice ovšem kterýkoliv napínavý kousek vyvedla vždy s úsměvem, o což silnější potom také sklidila potlesk přihlížejících.

Zahraniční návštěvníky samozřejmě doplnili také zástupci z domácí cirkusové a umělecké scény. Čtyři mladé slečny z uskupení Teatre předvedly ladnou akrobacii na stuhách, která na jejich útlý věk působila poměrně úctyhodně. Respektu a především údivu se dočkali i provazochodci, kteří na scéně Cirkulum zpestřovali průběh celého dne. Jestliže už pak nejotrlejší diváky nebavilo ani to, v aule Vysoké školy báňské potom program pokračoval u divadla z Kanady a USA představeným pod titulem The Strange Comedy.

Strange Comedy

Mimo hlavní scénu se na celé ulici ostravské Hlavní třídy mohli návštěvníci festivalu pohybovat mezi pouličními umělci z domácího prostředí. K vidění byli další mimové, šašci, jezdci na cirkusových kolech nebo malíři s křídovým prachem. Děti si mohli vyrobit své vlastní hadrové loutky nebo malovaná trika a dospělí nakoupit zdobené suvenýry na probíhajících trzích. Ve večerních hodinách pak mohli zájemci dalších exotických vystupujících zavítat opět do vysokoškolské auly, kde pro ně až z Keni přijeli vystoupit Black Blues Brothers.

Úplný závěr sobotního dne nakonec proběhl před plátnem v amfiteátru auly, kde se při letním kině promítal film Muž, který se směje. Leckdo si tak mohl odpočinout a připravit se na závěrečnou neděli, která předvede dvě další umělecká uskupení z České republiky – Cirkus Levitáre a Ztracený cirkus.

Mute

Foto: Barbora Bittnerová 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!