Legendy českého fotbalu v jedné knize – 50x fotbalista roku

Legendy českého fotbalu v jedné knize – 50x fotbalista roku80%

Sportovní novinář Zdeněk Pavlis vydává novou knihu s názvem 50x fotbalista roku. Fanouškům v ní představuje nejlepší české fotbalisty nejen ze sportovní, ale i osobní stránky.

V roce 2015 oslavila česká anketa Fotbalista roku své padesáté výročí, které se publicista Zdeněk Pavlis rozhodl oslavit knihou. V ní se na více než čtyři sta stranách setkáváme s těmi, kteří byli minimálně jednou označeni Fotbalistou roku.

Čtivě napsaná publikace nás zavede až do roku 1965. Tehdy se vítězem ankety stal Ján Popluhár, který se s československým týmem dokázal dostat do finále evropského šampionátu, ve kterém podlehli Němcům. Celou knihu pak uzavírá příběh sparťanského Davida Lafaty, výherce Fotbalisty roku z roku 2014.

Nejlepší čeští hráči jsou v knize seřazeni chronologicky podle let, kdy anketu vyhráli. Každému držiteli titulu je věnováno hned několik stran, nejvíce pak Petru Čechovi, který vyhrál trofej hned osmkrát. Dozvíme se nejen, jak se jednotliví aktéři dostali k fotbalu, ale zabrousíme i do jejich osobního života. Jan Koller například prozradil, že brigádničil v bance, Jan Berger vypráví o svém pobytu ve vězení a David Lafata má v notýscích zaznamenané všechny své branky.

„Až se někdy směju, když čtu všechny ty zápisy o velkých klukovských mačích a snech. O tom, jak někdy budu hrát v Olešníku za chlapy jako táta, protože Olešník byl celý můj svět a já nikam jinam nechtěl.
Jak jsem jeden čas toužil být gólmanem, ale taťka mi naštěstí vysvětlil, že brankáře má každé mužstvo jen jednoho, zatímco hráčů běhá po place deset.
Ak u nás kopaly Budějky a pan Havel si mě vyhlédl a u táty orodoval, abych šel k nim, protože na vsi se toho už víc nenaučím.“ (David Lafata)

Kniha je unikátní svou autentičností – Zdeněk Pavlis totiž nevycházel jen z online zdrojů, sportovních novin a publikací, ale osobně se s jednotlivými hráči sešel. Ti mu na sebe mnohdy prozradili i perličky ze svého nefotbalového života, které tak dělají publikaci ještě zajímavější.

Dílo je doplněno spoustou fotografií vytištěných na kvalitním papíře. Poslední strana každé kapitoly je věnovaná biografii daného sportovce a výpisu největších úspěchů v jeho kariéře a v roce, kdy anketu vyhrál.

Kniha 50x fotbalista roku je perfektním dárkem pro každého fotbalového nadšence. Menší vadou na její kráse je však to, že nám v podstatě nenabízí nic nového. Většina informací o jednotlivých hráčích je všeobecně známá.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!