Atentát na Heydricha: dostaňte se skrze knihu do zákulisí atentátu

Atentát na Heydricha: dostaňte se skrze knihu do zákulisí atentátu90%

Pomalu se dostáváme do období, kdy už nám nebudou pamětníci druhé světové války líčit své zážitky, zkušenosti a vyprávět děsivé či překvapivé příběhy například o životě v Protektorátu Čechy a Morava. Nejen z tohoto důvodu je skvělé, že na našem knižním trhu se objevila nová publikace Františka Emmerta Atentát na Heydricha přinášející zajímavé informace, o kterých jste možná nevěděli.

Kniha z edice Muzea české historie popisuje jednu z nejdůležitějších událostí české historii. Už na školách se děti podrobně učí, jak se to stalo, co bylo příčinou, co následkem a v jakém kontextu se tento čin odehrál. Tato publikace se však na tento čin dívá z mnohem širších souvislostí. Nemusíte se obávat zbytečných informací, ani příliš velkého počtu odborností. Jde vidět, že téma světové války a krutostí, které se v té době odehrávaly, je stále aktuální a zájem o ně snad nikdy neopadne.

Přesto postava Reinharda Heydricha zůstává stále ve středu zájmu.

Obsah knihy je rozdělen do pěti kapitol a každá popisuje jiné období Protektorátu Čechy a Morava. Kniha se tedy nevěnuje jen osobě Reinharda Heydricha. Zasazuje celou událost atentátu do širších souvislostí, díky tomu se dozvídáme mnoho zajímavých informací, o kterých se ve škole nemluvilo. Přesto postava Reinharda Heydricha zůstává stále ve středu zájmu. První kapitola začíná vznikem Protektorátu a následným nástupem Heydricha do pozice protektora a jeho fungováním zde. Poslední kapitoly rozebírají už samotnou přípravu a realizaci atentátu a jeho následky – teror zvaný heydrichiáda, který sužoval český lid.

Atraktivní přiložené faksimilie výborně dokreslují představu o životu v protektorátu.

Fakta jsou doplněna dobovými fotografiemi, články z tisku, dopisy a předměty z té doby. Kniha je skvěle strukturovaná a barevná. Fotografie a obrázky jsou skvělou a názornou ukázkou, jež je výborným doplňkem. Čtenář se tak jednoduše a rychle, přitom se dozvíte nejednu zajímavost. Jedná se o útlou publikaci, která lze přečíst téměř jedním dechem. Tomu dopomáhají i rámečky s doplňkovými informacemi a dalšími dodatky. Velmi mile mě překvapily přílohy, které kniha obsahuje. Dává vám tak možnost nahlédnout například do dobového tisku nebo si přečíst repliku dopisu na rozloučenou atentátníků Kubiše a Gabčíka. Atraktivní přiložené faksimilie výborně dokreslují představu o životu v protektorátu a jsou skutečně skvělým doplňkem při četbě. Přílohy jsou téměř k nerozeznání od originálů, a tak máte pocit, že sedíte zrovna v archivu a prohlížíte si staré, vzácné dokumenty.

Všechny tyto interaktivní dodatky, faksimilie a doplňky dodávají přidanou hodnotu ze čtení. Cítíte se jako na procházce muzeem, kde kromě informací dostanete formou fotografií, archivních materiálů a dokumentů bezprostřední možnost nahlédnout do zákulisí života v té době. Vtáhne vás to do doby možná nejdůležitější události druhé světové války. Knihu prostě zavřete s otevřenou pusou - překvapeni a udiveni.

Atentát na Heydricha je kniha, která nesmí chybět v žádné knihovně milovníka dějin, ale nejen ho. Netradiční zpracování, zajímavé informace a nevšední forma vzdělávání a předávání faktů dělá z této novinky na knižním trhu nepostradatelnou publikaci, jež si zaslouží nejen pouhé přečtení. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!