Bábovky: všechny ženské problémy v jedné knize

Bábovky: všechny ženské problémy v jedné knize80%

Dcera. Milenka. Manželka. Matka. Babička. Alespoň v jedné z těchto rolí se ocitla každá žena. S největší pravděpodobností si jich během života dokonce vyzkoušela hned několik. Jisté je ale jedno, jakmile žena jeden životní status opustí, zapomene, jak se v té době cítila. Nevinné chození po venku vymění za žhavý sex a probrečené noci, poté za touhu po dítěti, po rodině, po klidu. Radka Třeštíková ve své třetí knize vytvořila osobité memorandum všech zastupitelek něžného pohlaví, aby si vzpomněly, že nic není tak dokonalé ani beznadějné, jak se zdá.

Pod slovem bábovka si většina z nás představí dvě věci – moučník po nedělním obědě nebo stavbičku z písku. Ať už se nám vybaví babiččina kuchyně nebo dovolená v Chorvatsku, bábovka bude vždy hlavně symbolem rodiny. Žena, která ji neumí upéct, není připravená na to, aby budovala domov. Naopak domácnosti těch, které to zvládnou, se zdají být alespoň na prchlivý sladký okamžik spokojené. To platí i v knize Radky Třeštíkové. Prostou bábovkou totiž můžeme vyjádřit všechny druhy lásky – rodičovskou, mileneckou i mezi přáteli.

Povídková kniha se zaměřuje na osudy dvanácti „obyčejných“ žen. Každá řeší jiné problémy, které ale mohou potkat kteroukoli z nás. Autorka mezi nimi vytváří různé vztahy, od úplně povrchních, přes kamarádské, až po příbuzenské. Někdy se ale hrdinky neznají vůbec. Nicméně v každém případě, si vzájemně přímo i nepřímo ovlivňují životy. Z povídek se díky promyšleným situacím stává celiství příběh, ovšem bez závěru. Ačkoli celou dobu čekáte na nějaké vyvrcholení, po dočtení knihy máte pocit, že v ní ještě dvacet stránek chybí.

Podle obsahu by se mohlo zdát, že se kniha nehodí do mužským rukou, ale opak je pravdou. Momentálně, podle mého názoru, není lepší návod, který by popisoval, jak pochopit duši partnerky. Přece jenom doby, kdy nás John Gray poučoval o tom, že ženy jsou z Venuše a muži z Marsu, jsou nenávratně pryč. A stejně se jeho rady nedaly plně využít na české prostředí.

Všechny příběhy jsou navíc psány velmi sympatickým, čtivým způsobem. Věty vypadají, jakoby byly vytržené z úst vaší kamarádky, z kterou chodíte pravidelně do kavárny. A protože k vám mluví přítelkyně, nejste schopny ji nenávidět, ale zvládnete ji vyslechnout a možná i pochopit. Z toho důvodu kniha nabízí jedinečnou možnost, jak pohlédnout do duše dívce, kterou jste byly, nebo ženě, kterou se stanete. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Obal knihyKaždá kapitola dostala jméno po jedné ženěAutorka knihy Radka Třeštíková
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!