Státní fond kinematografie podpoří české filmaře 60 miliony. Nejvíce získá Švejk Bohdana Slámy

Státní fond kinematografie podpoří české filmaře 60 miliony. Nejvíce získá Švejk Bohdana Slámy 

Státní fond kinematografie zveřejnil na konci května výsledky rozhodování, jakým celovečerním snímkům letos poskytne milionové podpory. Nejvýraznější příspěvek získá režisér Bohdan Sláma pro snímek Švejk, který má přinést reálnější adaptaci tohoto klasického českého literárního díla, než tomu bylo u filmů předchozích.

Do výzvy na podporu výroby celovečerních hraných filmů se letos přihlásilo 25 projektů, z nichž se hned čtyřiadvacet dostalo do druhého kola. Finanční podpory se ale od fondu dočká jen šest počinů. Strategií Rady, která o penězích rozhoduje, je totiž podporovat méně projektů významnějšími částkami. A kdo patří mezi šestici šťastlivců, kteří si mohou ze svých nákladů odečíst štědré příspěvky?

Nejlepším projektem byl označen snímek Po strništi bos od režiséra Jana Svěráka, který vznikne na motivy stejnojmenné knihy jeho otce Zdeňka Svěráka. Fond ho podpoří částkou sedmi milionů korun. Ještě o tři miliony více získá projekt scénáristy Ivana Arsejeva a režiséra Zdeňka Jiráského Krajina ve stínu, který přiblíží život obyvatel malé pohraniční vesnice na Vitorazsku. Historické drama chce ukázat osudy těch, kteří během svého života museli několikrát vystřídat svou národnost i příslušnost k domovskému státu.

Největší podporu, 17 milionů z 20 požadovaných, získal pro svůj snímek režisér Bohdan Sláma, který se pustí do filmové adaptace klasického románu Jaroslava Haška Švejka. Rada ocenila především úspěch dosavadních filmů režiséra i realistické pojetí adaptace. Proto podpořila snímek dokonce o dva miliony větší částkou, než získal Filip Renč pro svůj diskutovaný snímek Lída Baarová. Částkou 15 milionů korun letos podpoří fond projekt Nabarvené ptáče, které slibuje adaptaci slavného a kontroverzního románu Jerzyho Kosinského.

Pro svůj film Zahradnictví/Dezertér získalo šestimilionovou podporu tvůrčí duo Hřebejk – Jarchovský. „Jedná se o distribučně ojedinělý počin, který nemá v českém prostředí obdoby, a poutavě napsaný scénář Petra Jarchovského s rysy rodinné ságy a tématem protektorátu slibuje kvalitní a divácky přitažlivý film,“ zdůvodnila své rozhodnutí Rada. Posledním podpořeným projektem je pak scénář pojmenovaný jako Kvarteto, který má divákům přinést komorní příběh řešící vztahy i otázku vlastní role ve společnosti.

Dotace se tento rok nedočkaly třeba snímek vyprávějící o Miladě Horákové, životopisný příběh Emila Zátopka či životopis českého skladatele Josefa Myslivečka. Nedařilo se ani pohádkám či fantasy a sci-fi snímkům. Bodovaly především filmy s historickou tématikou, kterých se do letošní výzvy přihlásilo nejvíce. „Velmi dobře připraveno bylo více projektů, než kolik mohla Rada i se zvýšeným rozpočtem podpořit, a proto musela ještě důrazněji přihlédnout nejen k umělecké kvalitě projektu a dramaturgické koncepci, ale výrazněji také k producentské přípravě a stádiu zafinancování,“ obhajuje Státní fond kinematografie své rozhodnutí. 

Foto: ČSFD.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!