Rudolfinem zněly hity z bondovek, Hvězdné brány i seriálového Sherlocka. Dorazil skladatel David Arnold

Rudolfinem zněly hity z bondovek, Hvězdné brány i seriálového Sherlocka. Dorazil skladatel David Arnold 80%

Film Music Prague Festival má za sebou další výjimečnou filmovou noc, která se i tentokrát uskutečnila v krásných prostorách pražského Rudolfina. To zaplnily melodie od slavného britského skladatele a producenta Davida Arnolda, který na koncert i osobně dorazil, a doprovodil tak během show symfonický orchestr i smíšený pěvecký sbor.

Večer filmových melodií s názvem David Arnold Live in Concert se uskutečnil v neděli 5. června. O hudební zážitek se přes dvě hodiny staral orchestr Praga Sinfonietta, který byl založený již v roce 1990 a je tvořen členy nejvýznamnějších pražských orchestrů, jako je například Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a další. Pěvecky toto hudební těleso doprovodil Kühnův smíšený sbor, který vznikl roku 1959 připojením mužských hlasů k původně ženskému komornímu sboru. Účastnil se mimo jiné i nahrávání filmové hudby ke snímku Lid versus Larry Flint od Miloše Formana.

Hlavní hvězdou večera se však pochopitelně stal skladatel David Arnold, který na koncert dorazil jako speciální host. Během večera doprovodil orchestr na elektrickou kytaru i klávesy, neváhal se však chopit ani mikrofonu a kromě toho, že představoval jednotlivé skladby i filmy, sám zazpíval i píseň z bondovky Jeden svět nestačí Only Myself To Blame. Jeden z nejuznávanějších hudební skladatelů navíc celou dobu působil velmi přátelsky a sympaticky, publikum několikrát rozesmál a informace, které ke skladbám sděloval, krásně doplňovaly celou atmosféru koncertu.

Průběh večera však řídil především talentovaný devětadvacetiletý dirigent Chuhei Iwasaki, který na sebe strhával svou energií a temperamentem pozornost diváků v sále. Velmi suverénně řídil celý orchestr, sbor i samotného Davida Arnolda. Všichni společně odstartovali večer předehrou ke kultovnímu scifi snímku Wing Commander. Následovala série melodií z bondovek Jeden svět nestačí, Zítřek nikdy neumírá a Casino Royale. David Arnold složil hudbu k celkem pěti filmům Jamese Bonda, při posledních dvou snímcích ho pak zastoupil skladatel Thomas Newman.

První polovinu pak ukončil působivý part z Hvězdné brány. Právě hudba k tomuto velkofilmu odstartovala Arnoldovu hollywoodskou hudební kariéru a etablovala ho mezi špičku nastupující skladatelské generace 90. let. Skladatel pak s režisérem Ronaldem Emmerichem spojil síly i při snímcích Den Nezávislosti a Godzilla. Hudba z nich také v pražském Rudolfinu zazněla. Program doplnila i hudba z filmů Stepfordské paničky, Last of the Dogmen, animáku Paul i Amazing Grace. Nechyběly ani melodie z populárního seriálu Sherlock. Právě na hudbě pro jeho 4. řadu v současnosti Arnold pracuje.

David Arnold toužil po kariéře filmového hudebního skladatele již od dětských let. V tomto směru ho velmi ovlivnila hudba k bondovce Žiješ jenom dvakrát od Johna Barryho. Právě skládat hudbu pro kultovní snímky s Jamesem Bondem byl jeho velký sen. K němu mu otevřelo dveře album Shaken & Stirred, které obsahovalo cover verze vybraných písní z klasických snímků v Jamesem Bondem. Toto album oslovilo samotného Johna Barryho, který pak Arnolda doporučil jako svého nástupce. V současnosti se David Arnold věnuje především hudbě k seriálům jako Malá velká Británie, Jekyll & Hyde či zmiňovaný Sherlock.

Festival Film Music Prague, který dovezl do Prahy již umělce, jako jsou Harry Gregson-WilliamsElliot Goldenthal či Nicholas Hooper, tak přichystal pro návštěvníky další koncert světového hudebního skladatele, který si držel špičkovou úroveň od začátku až do konce. Organizátoři k tomu nepotřebovali ani žádné speciální efekty, projekce či pestrá světla. Stačila jen působivá hudba. Škoda jen šumějících a praskajících reproduktorů, jejichž hluk v tichých pasážích výkony orchestru, sboru i Arnolda zbytečně rušil. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!