Mezinárodní hudební festival PONTES v Třebíči

Mezinárodní hudební festival PONTES v Třebíči 

Třebíčskou bazilikou zněly japonské melodie

V rámci Mezinárodního hudebního festivalu PONTES zavítal do Třebíče v sobotu 21. srpna Komorní orchestr Virtuosi di Praga doplněný japonskou akademií pod taktovkou Oldřicha Vlčka.

Průvodní slovo dirigenta Oldřich Vlčka provázelo koncertem, který nabídl skutečné lahůdky, a milovníci hudby si přišli na své. Zdůraznil, že symbolem festivalu, jehož téma jsou mosty porozumění, je spojení, a to jak v hudbě, tak ve spolupráci s čs.- japonskou akademií. Třebíč byla svědkem posledního společného vystoupení Virtuosi di Praga s japonskými hudebníky, kteří se po tomto koncertu vrací zpět do Japonska. Jejich umění rozezvučelo katedrálu baziliky sv. Prokopa a roztleskalo publikum. Jeho bouřlivý potlesk byl poděkováním za vynikající výkony všech, kteří koncert připravili a přivezli skutečný hudební zážitek. Japonské melodie, které zněly bazilikou, přenesly posluchače alespoň na okamžik do vzdálené rodné země mladých japonských hudebníků.

V první polovině koncertu byly starostou města slavnostně předány Ceny města Třebíče. Ivo Uher předal ocenění akademickému malíři Vlastimilu Tomanovi a mistru knižní vazby Vladimíru Werlovi za jejich celoživotní dílo.

Ve výjimečném programu komponovaném pro tento koncert zaznělo mimo jiného Ave Maria J.S. Bacha v podání francouzské mezzosopranistky Dominique Devaux s dánskými a českými kořeny a italského tenoristy Antonia Carangela,který provozuje ve Vídni svou vlastní pěveckou školu, z níž vycházejí žáci působící poté například ve Vídeňské státní opeře, v Královské opeře v londýnské Covent Garden či v Teatro Colón v Buenos Aires. Dále se představila sopranistka Národního divadla Alžběta Poláčková, sólistka Gabriela Kopperová nebo slovenský tenorista Igor Kucer. Dle jeho slov se mu první vystoupení v Třebíči moc líbilo, jen vyjádřil lítost nad tím, že si z časových důvodů nemůže město a jeho památky prohlédnout. Alžběta Poláčková sice už v Třebíči vystupovala, ale také by ji ráda poznala blíže.V závěru koncertu nechybělo poděkování Oldřicha Vlčka za možnost každoročně přijet do Třebíče a současně vyjádřil naději, že město Třebíč bude i v dalších letech MHF Pontes hostit.Znělka festivalu Pontes udělala závěrečnou tečku za sobotním koncertem a dlouho trvající potlesk ve stoje byl ohromným poděkováním všem účinkujícím. Těšme se na další příležitost vidět a slyšet Virtuosi di Praga se svými hosty na Vysočině. Festivalový koncert zařazuje MKS Třebíč do programu Středověkých slaností Unesco každý rok. Je třeba dodat, že záštitu nad letošním 14. ročníkem Mezinárodního hudebního festivalu PONTES – Mosty porozumění převzala opakovaně Livie Klausová. Festival PONTES má za sebou bohatou historii a v tomto roce se koná v 15 městech, jenž jsou proslulá svými kulturními památkami. Tento festival představuje nejen prostor pro české a zahraniční umělce, ale současně pomáhá podporovat české kulturní dědictví. Festival uzavře koncert v pražském Rudolfinu začátkem prosince.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!