Patrick Chauvel: Válečný reportér

Patrick Chauvel: Válečný reportér100%

Patrick Chauvel ve své knize Válečný reportér líčí řadu zážitků z různých válečných konfliktů, které jako fotoreportér během svého života prožil. Fotí už od 17 let, kdy se roku 1967 vydal do Izraele. Pak vzpomíná na Vietnam, Kambodžu, Irsko, Libanon a mnoho dalších míst, přičemž naposledy se s ním podíváme do Čečenska. Z pomyslné řady válečných reportáží vybočuje reportáž o uprchlících z Haiti, se kterými se plavil do Spojených států.

Snažit se popsat děj knihy snad ani nemá cenu, je to strhující čtení od začátku až do konce. S každou další reportáží žasnete, kolik odvahy a taky štěstí může jeden člověk mít. Patrick Chauvel se totiž účastnil bojů spolu s vojáky, několikrát byl vážně zraněn a jednou dokonce zajat a odsouzen k smrti. Přesto pokaždé utíká z Francie do nové války, už nedokáže žít v "našem" světě. V knize často uvažuje o svém životě a přemýšlí o smyslu své práce.

Máte možnost nahlédnout do jeho života, ale i do historie, kterou uvidíte z úplně jiného úhlu. Uvidíte válku z pohledu obyčejných lidí, obětí, ale i z pohledu vojáků, které nezajímá vysoká politika, chtějí jen přežít, nebo bojují za svou pravdu. Očima Patricka Chauvela uvidíte hrůzy války, které by lépe nepopsal žádný film. Tady je cítit z každé věty, že je skutečně prožil a že je líčí pravdivě a bez příkras. Také pochopíte, jak těžké je být objektivní, když stojíte přímo uprostřed konfliktu a dojde vám, kdo je Patrick Chauvel (a všichni jeho kolegové), je to bojovník s fotoaparátem místo zbraně, který jezdí z války do války, aby zdokumentoval boj obyčejných lidí, aby vyprávěl jejich příběh. Proto v knize nehledejte faktografický rozbor popisovaných konfliktů a pokud nejste znalci historie, budete si muset některé informace v případě hlubšího zájmu dohledat.

Co dodat na závěr? Snad jen jeden úryvek z knihy, který vše výše napsané dokonale vystihuje: "Jsi teď opravdový Čečenec: máš otevřenou pusu, ale nic neříkáš. Už dlouho vykřikujeme do světa svou tragédii, ale nikdo nás neslyší. Jsi jedním z nás. Chci, abys žil, abys vyprávěl, foť. Bombarduj naším příběhem Francii. Páchej škody!"

To je Patrick Chauvel a to je jeho poslání.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!