Jak se slaví babské hody v Újezdu u Brna?

Jak se slaví babské hody v Újezdu u Brna? 

Tradice jsou důležitou součástí našich životů. Ať už se jedná o Vánoce, Velikonoce či jiné svátky, všechny se zakládají na dlouho známých a místních tradicích a stejné jsou taky babské hody. V městečku Újezd u Brna se v sobotu 28. května konal již sedmý ročník těchto slavností a zdobené slavnostní kroje a víno tam nesměly chybět.

Babské hody se od těch klasických trochu liší, hlavním rozdílem je to, že součástí jsou pouze stárky a sklepníci, ale žádní stárci. Stárky nosí slavnostní kyjovské vyšívané kroje, ale místní újezdské kroje také nechyběly. Dvě dívky, Katka Eliášová a Kamila Mariánková, chtěly újezdské kroje obnovit, tak oslovily Hanu Vyšínskou z Brna, která se zabývá šitím krojů. Paní Vyšínská poskytla podklady od známých etnologů z muzejí na jižní Moravě a děvčata také obcházela lidi z Újezdu kvůli rekonstrukci. „Kroje jsou polosváteční. Vydělaly jsme na ně z újezdských hodů a k tomu přispěli i nějací sponzoři,“ říká Kamila Mariánková.
 
Babské hody se konaly v Újezdě poprvé před sedmi lety. „Pár ženských si sedlo, a říkaly si, proč by tady nemohlo být něco pro ně, když už jsou vdané. Chtěly si udělat vlastní zábavu,“ říká Katka Eliášová, členka cimbálové muziky Šternovjan. „Babské hody vznikly za iniciativy Aleny Zmrzlé, která chtěla jít ve svém vlastním kroji. Zbytečně ležel doma a Alena také chtěla vytvořit nějakou další akci, další tradici, folklór,“ vypráví Anna Eliášová, hlavní stárka.
 
Slavnost začíná zvaním místních. Stárky obcházejí celé město a zvou všechny obyvatele na hodovou zábavu, přičemž je zvykem dát stárkám i malou výslužku výměnou za rozmarýn. Následuje průvod městem k radnici, kde hlavní stárka žádá a dostává od obce hodové právo, které předává starosta města. Letos se pan starosta bohužel zúčastnit nemohl, a tak ho zastoupil pan místostarosta Karel Hradský. Hodovým právem se předává stárkám právo na pořádání hodů, ale také povinnost zachovávat pořádek a starat se o všechny účastníky.
 
Po tom, co stárky projdou městem, se všichni sejdou na místě hodové zábavy, v tomto případě to byla místní sokolovna. Tam se o půl čtvrté konal hodový program a byly připravené i stánky s občerstvením. Na babských hodech se netancuje klasická beseda. Nejdříve stárky předvedly klasický nástup a poté následovalo pásmo. „Pásmo je jeden celkovej tanec, tři písničky, které hrála cimbálová kapela Šternovjan, která vznikla před rokem. "Choreografii na pásmo si ženy vymyslely. Vychází z kroků lidových tanců z jižní Moravy,“ dodává Katka. Kromě toho zatancovaly i zahrály místní děti. „Tanečky pro děti a babské tance vymýšlí Hanka Franklová a Vilma Přerovská, jsou to jejich vlastní nápady, vlastní choreografie. Jinak odpolední program vymýšlí hlavní stárka,“ říká Anna Eliášová. 
 
Večer potom pokračovala volná zábava. Tančila se polka a občas i valčík, k tanci i poslechu hrála kapela Zlaťanka. Stárky zpívaly lidové písně a bavily hosty. V průběhu večera také proběhla mašličková nebo také sólo. Při ní si stárky vybírají tanečníky a tanečnice mezi účastníky hodů, chvíli s nimi tancují a potom je spojují dohromady. Tento pár se poté mohl stavit ke stolečku pro symbolický knoflíček za jakýkoliv příspěvek.
 
Stárky měly také připravené půlnoční překvapení. Vystupovaly na písničku od Ewy Farné „Mám boky jako skříň“. "Mělo to být hlavně pro pobavení, braly jsme to s nadsázkou," přidává Anna. Pro velký úspěch se písnička pustila znovu a to už se přidali k tanci i návštěvníci hodů. "Celá akce měla být původně jen sešlost a zábava jen pro ženy, které to vymyslely a nakonec to přerostlo v tradici pro celé město," dodává Anna Eliášová.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!