Rozhovor s DJským duem MALALATA: o lásce k hudbě, Goranu Bregovici a Balkan Bashavelu

Rozhovor s DJským duem MALALATA: o lásce k hudbě, Goranu Bregovici a Balkan Bashavelu100%

Kluci ze slovenské dvojice MALALATA nám v pátek 29. dubna opět naservírovali pořádnou porci balkánských beatů, dobré nálady a nakažlivé energie na své pravidelné (a pravidelně vyprodané) akci Balkan Bashavel. I tentokrát smíchovská stodola (čti: sportovní hala) praskala ve švech. Zájem o Balkan Bashavel je každým rokem větší a na bezchybné organizaci party je to dost znát. Ještě než se zábava rozjela v plném proudu, Jakub a Roman – skvělí DJs a performeři – mi prozradili, co všechno je na jejich balkánských akcích k zamilování.

Začneme trochu netradičně... Co se vám vybaví, když se řekne „Balkán“?

Roman: Mně se asi vybaví hlavně Emir Kusturica, Goran Bregovic a balkánské filmy. A pak samozřejmě rakija ☺

Jakub: Já si také představuji nejdřív pití – rakiji, potom jídlo – burek a pak dechovky. Je to paradox, ale my jsme vlastně na Balkánu, kromě dovolené v Chorvatsku s rodiči, ještě nikdy nebyli.

Na Balkáně jste sice nebyli, ale už jste těch destinací stihli navštívit dost. Hráli jste nejen v řadě evropských měst, ale také ve vzdáleném Mexiku a Japonsku. Co někdy zahrát přímo v epicentru – na Balkáně?

Jakub: Zatím to neplánujeme. Osobně si myslím, že taková hudba na Balkáně nebude mít žádnou odezvu. Balkánci neposlouchají balkan beats, poslouchají turbo folk a hudbu, která by na naší party asi nikdy nezazněla.

Roman: Poslouchají spíš klasické „diskotékové hity“, komerční hudbu. 

Před 5 lety balkánská hudba v našich končinách nebyla skoro vůbec slyšet, ani nemluvě o tom, že by se na akci s balkánským „přízvukem“ stály fronty. Dnes by se dalo říct, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších akcí každé sezóny, na kterou se lidi těší několik měsíců dopředu. Čím se to dá vysvětlit? Připisujete to nové (dorůstající) generaci nebo Češi a Slováci v sobě postupně objevují žhavou balkánskou náturu?

Jakub: Asi před 10 lety tu byla hodně silná vlna balkánské hudby. Spousta známých a velkých balkánských kapel koncertovala v Čechách a na Slovensku s nemalým úspěchem. Od té doby to ale opadlo. Mám pocit, že během posledních dvou let se ta hudba opět vrací na výsluní, nikoliv však v koncertní podobě, ale v podobě parties. Momentálně je jak v Česku, tak i na Slovensku víc DJs, kteří hrají balkan beats, a naše scéna značně roste. Jak jsi zmínila na začátku: naše akce jsou často vyprodané a každé větší město v dnešní době má nebo brzy bude mít vlastní balkánskou party.

Roman: Balkánské kapely sem jezdily už dávno, možná takových deset let zpátky. Naše první balkánská party se odehrála zhruba před pěti lety – tehdy to bylo maličké, přišlo nějakých 100–200 lidí. Mělo to trochu undergroundový charakter. Začínali jsme v Café V Lese, ale postupně se to rozšiřovalo mezi lidi a my jsme své akce postupně stěhovali do větších a větších prostor. Stále je to svým způsobem underground, ale podobná party se asi nikde jinde nedělá.

Jakub: Rád bych ještě doplnil, že naše parties jsou stále dost komunitní záležitost. Lidé, kteří na ně chodí, se většinou znají a pak si navzájem doporučují naše akce. Funguje to mnohem líp než investice do reklamy nebo velkých klubů, do kterých chodí lidé spíš automaticky.

Vaše akce mají vždy něco navíc. Jakou „přidanou hodnotu“ nabízíte přímo na Balkan Bashavelu?

Jakub: Často je tou přidanou hodnotou žonglérský workshop, který si návštěvníci Balkan Bashavelů velmi oblíbili. Rádi na party využíváme i osobité kouzlo romských či balkánských věštkyň. Je to sice trochu kýč, ale takový ten kýč, který se k naší party hodí a vytváří autentický zážitek.

Roman: Někdy před začátkem party promítáme balkánský film. Taky míváme taneční workshopy nebo ochutnávku balkánských specialit... Nechceme zkrátka dělat akce, kde by mohli lidé jít pouze na parket nebo na bar. Chceme, aby z toho měli zážitek. 

Také víme, že vaše akce mají silný audiovizuální prvek – známé prostory se často promění k nepoznání. Hudba je doprovázena světelnými efekty a je z toho ucelený zážitek. Jak plánujete party a co všechno příprava obnáší? Můžete nám přiblížit, jak vypadá váš „den akce“?

Roman: Přípravy v den velké akce trvají celý den. Začíná to navážením zvuku, přípravou dekorací. Pracuje na tom dost lidí. V začátcích – a možná ještě I před dvěma lety – jsme dělali všechno sami. Ale pak se stávalo, že za námi sekuriťáci chodili na pódium, že je třeba něco vyřešit. Nemohli jsme se soustředit na vlastní vystoupení, tak jsme se rozhodli, že ty provozní záležitosti přenecháme odborníkům.

Jakub: Jak říká Roman, profesionalizace byla zcela přirozeným vývojem. Časy, kdy jsme před akcí nastavovali světla, ladili projekci a věšeli dekorace, jsou ty tam. Od začátku jsme tyto věci dělali v podstatě na koleně, ale nakonec jsme se shodli, že nám prospěje, když je budeme delegovat. Myslím si, že se změna projevila na našich akcích docela zřetelně: teď si to o dost víc užíváme a s námi i lidé.

Vaše akce se vždycky můžou pochlubit pestrým „line-upem“ – nikdy nehrajete sami, nýbrž zapojujete do toho různé zahraniční a místní DJs a kapely. Kam na ně chodíte?

Jakub: Často to funguje formou výměny. Například s DJs z Litvy, Belgie, Německa, Mexika, Japonska. Nejdřív zahrajeme my u nich, pak přijedou oni na naši akci v Česku nebo na Slovensku. Případně si to prohodíme. Stále to vlastně funguje na kamarádské bázi.

Roman: Přes doporučení pak vyhledáváme i další DJs, poslechneme si jejich mixy, podíváme se na fotky s zkontaktujeme se. Chceme na každou akci něco nového, neradi se opakujeme. Na Balkan Bashavelech netočíme stále ten stejný program, což většina lidí oceňuje.

Program se vám tedy pravidelně mění. Máte ale nějaký oblíbený track? A co track, který si oblíbilo nejvíc lidí – takový ten trhák, který víte, že zaručeně roztančí i ty pospávající na baru?

Jakub: Já mám v každém období jiný oblíbený track nebo oblíbený sub-žánr balkan beats. Co se týče mé volby písničky, která funguje od Mexico City po Tokyo, tak je to třeba Gas Gas Gorana Bregovice.

Roman: My si v podstatě nepřipravujeme playlist dopředu – máme možná první dvě, tři písničky a pak už to jede podle atmosféry a momentální nálady. Teď náš výběr zní úplně jinak než třeba před půl rokem a za půl roku to zase bude znít trochu jinak. Pouštíme to, co máme momentálně rádi. Na lidi dobře funguje remix Aviciiho Wake me Up s kapelou Russkaja. Jsou to bláznivé covery za doprovodu dechovky.

A co Goran Bregovic? Předskakovali jste mu na jeho bratislavském koncertu. Tento hudebník je velice oblíbený i v Praze, musel to být zážitek?

Jakub: Pro nás to svým způsobem byl životní sen. Vlastně právě přes Gorana Bregovice jsme se dostali k této hudbě a před 10 lety jsem si neuměl představit, že bych s ním vystoupil na jednom pódiu nebo se s ním potkal v backstagei. Měl jsem trému. Myslím si, že na Bregovice chodí trochu jiná cílová skupina – jsou to starší lidi, a podle toho jsme i koncipovali naše vystoupení. Lidé se bavili, ale fungovalo to úplně jinak než na naší vlastní party.

Roman: Pro nás to byl rozhodně velký svátek. Zahrát si s Goranem Bregovicem a pak se s ním potkat aspoň na chvilku byl naprosto úžasný zážitek. Jeho hudbu máme rádi. Je to úžasný hudebník a skladatel. Spousta jeho písniček funguje i na našich akcích, ačkoliv primárně jeho hudba není úplně dělaná pro party. Chybí tam beaty, na které jsou lidé zvyklí. Velká část jeho skladeb jsou předělávky původních písní – Bregovic vlastně zpopularizoval balkánský folklor, čímž udělal strašně moc pro balkánskou scénu. Je to náš vzor – je mu přes 60 let, ale vypadá stále velice stylově a zvládá spoustu koncertů po celém světě. 

Připravujete pro nás nějakou letní open-air akci s balkánským nádechem?

Jakub: V létě v Praze Balkan Bashavely určitě budou. Podle všeho budou dva – opět ve Stromovce, tedy v Tiskárně na Vzduchu. Vystoupí tam kromě nás živé kapely a DJs ze zahraničí, takže podobně jako na parties v klubech. Jen s tím rozdílem, že akce na čerstvém vzduchu mají zkrátka osobitou atmosféru. Určitě je dobré sledovat naše stránky, na kterých vždy zveřejňujeme aktuality a nejbližší termíny našich akcí.

Víc fotek z akce najdete zde.

Pro více informací a termíny akcí sledujte Facebookovou stránku Malalaty.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!