26. Festival spisovatelů Praha na podzim přiveze světové autory

26. Festival spisovatelů Praha na podzim přiveze světové autory 

Chuck Palahniuk, J. M. Coetzee, Kámel Daúd, Jen Lien-kche - hvězdná jména současné světové literatury bude hostit mezinárodní Festival spisovatelů Praha. Hlavní program se uskuteční ve dnech 7. – 10. října 2016 mimo jiné v Senátu Parlamentu České republiky. Vyvrcholením této literární události bude autorský večer J. M. Coetzeeho. Laureát Nobelovy ceny za literaturu se představí 18. října v klášteře sv. Anežky České ve správě Národní galerie.

Zločin a trest - jako každoročně zvolil festival silné provokující aktuální téma. Proč právě tento fenomén? Války, prostředí rasismu a xenofobie. Mediální útok na lidskou psychiku. Falešné ohňostroje politických proklamací. To vše jsou problémy, které odkazují k širokému spektru otázek, zejména zda je vůbec možné vinit jednotlivce za zločiny spáchané v kolektivním zájmu. 

Festival spisovatelů Praha má stejně napínavý příběh jako jeho téma Zločin a trest. Michael March, prezident Festivalu spisovatelů Praha, si jej však vždy dokázal vyvzdorovat. Sice se kvůli nízkým dotacím a grantům snižuje počet pozvaných hostů, ale jejich prestiž je stále naprosto výjimečná. „Vždy jsem usiloval o to nejlepší pro Prahu a zemi, která se mi stala domovem,“ říká Michael March, americký básník a vůdčí osobnost festivalu.

Metafyzické otázky si budou klást alžírský spisovatel a novinář Kámel Daúd,  laureát prestižní francouzské Goncourtovy ceny za debut Meursault, přešetření. Kniha vyšla v minulém roce v překladu Alexandry Pflimpflové v nakladatelství Odeon.

Přidá se k němu Jen Lien-kche, čínský mistr fantaskní satiry, který byl za své dílo vyznamenán Cenou Franze Kafky. Do jazyka českého je uváděn péčí překladatelky Zuzany Li.

Provokatéra americké transgressive fiction Chucka Palahniuka není třeba dlouze představovat. Má na kontě patnáct románů, z nichž skoro všechny vyšly česky. Náklady jeho knih jsou neuvěřitelné. Jen v České republice si každé nové vydání najde cestu k osmi tisícům čtenářů.

Festival vždy představuje také v tuzemsku dosud neznámé literáty, k nimž v letošním roce patří Egypťané Mohamed Mettwali a Mohamed El-Baaly, oba básníci. Básnířkou, která se naopak na domácí scéně proslavila již svým debutem, bude Marie Iljašenko.

Diskuze mezi autory a publikem budou moderovat spisovatel a ekonom Tomáš Sedláček, politolog a spisovatel Petr Drulák, publicista a novinář Petr Vizina a sinoložka Zuzana Li.

Klasik světové literatury J. M. Coetzee svým autorským večerem korunuje 26. ročník Festivalu spisovatelů Praha 2016. Portréty nobelisty a dalších autorů, stejně jako další informace o konání festivalu najdete na webových stránkách Festivalu a portále Literární.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!