Muzejní noc v Brně nalákala tisíce návštěvníků

Muzejní noc v Brně nalákala tisíce návštěvníků 

Během noci muzeí v sobotu 21. května měli Brňané možnost navštívit čtyřicet míst, která jsou v tento den otevřena výjimečně až do půlnoci. Muzea, galerie, ale i například Červený kostel a Špilberk, to vše bylo otevřeno do večerních hodin. Mimo to také Brno zařídilo zvláštní hromadnou dopravu po městě zdarma. K vidění byl také zajímavý netradiční program.

Galerie a muzea měly přes tento den otevřené dveře pro návštěvníky déle než obvykle a nabízely komentované prohlídky či přednášky. Kromě toho byl také na všech návštěvních místech zlevněný vstup nebo dokonce dobrovolné vstupné.

Ovšem pokud jste se chtěli dočkat například návštěvy brněnského podzemí, museli jste si vystát nekonečnou frontu. Negativem je, že každým rokem jsou problémy na prohlídkách s omezeným počtem návštěvníků, na které návštěvníci mohou čekat i dvě hodiny.

Jednodušší bylo se dostat například na výstavu hraček, kde si Brňané mohli za zlevněný vstup dvacet korun prohlédnout hračky ze svého mládí či mládí svých rodičů. Skvělý program byl také na hradě Špilberk. „Letošní muzejní noc byla skvělá. V Červeném kostele jsem vyslechl poutavou a poučnou přednášku o historii této stavby. Nejvíc mě ale zaujal program na Špilberku spojený s výročím bitvy u Hradce Králové,“ popisuje jeden z návštěvníků Ondřej Varaďa. Kromě připomínky obsazení Brna Pruskem bylo na Špilberku k vidění Našlapeto – jarmareční hudební těleso, divadelní představení nebo například móda roku 1866.

„Skoro nikam jsme se nestihli podívat, kvůli frontám, ale jinak byl program zajímavý. Atmosféra na Špilberku byla neskutečná. Opravdu jako ve středověku. Zaujalo mě, že tam lidé nosili i dobové kostýmy,“ popisuje návštěvnice Pavla Dostálová.

Obzvláště Science centrum nabídlo velice zajímavý program. Kromě předvádění vědeckých pokusů se také promítaly 3D filmy z produkce BBC. V zábavním vědeckém parku VIDA! byla k vidění například rotující místnost, zemětřesení, oceán v lahvi nebo třeba trenažér pilotů stíhaček.

V brněnském Domě umění jsme mohli vidět výstavu Movere, která spojovala pohyb a dotyk k oblasti taneční tvorby. K vidění byly jak obrazy a kresby, tak videa, instalace a performance. Mimo to byly v sále vystaveny práce architektů, kteří tvořili návrhy na nové vzezření brněnského centra pod názvem „Budoucnost města Brna“. Programem byly samozřejmě i komentované prohlídky. Svoji tvorbu tam také vystavovali umělci Vendula Chalánková a Jiří Příhoda.

Svou stálou expozici nabídla Moravská Zemská Galerie, která kromě prohlídek také zorganizovala tvořivé workshopy. V Umělecko-průmyslovém muzeu je stálou expozicí užité umění a design a jako aktuální výstavy tam jsou umělci jako Maxim Velčovský, Tereza Kladošová nebo výstava Design live.

V Místodržitelském paláci byla k vidění stálá expozice obrazů a soch od gotiky až po 19. století a hlavně známé dílo od Petera Paula Rubense, Hlava Medusy. Mimo to mohli návštěvníci vidět výstavu s názvem „Máš umělecké střevo?“, kde byla dokonce hromada balónků ve formě Workshopu pro děti. V sedm hodin komentovanou prohlídku vedl historik umění, Zdeněk Kazlepka. Ve venkovní části galerie také proběhl koncert smíšeného sboru Kantiléna.

Brno také nabízelo prohlídku vyhlídkové věže Staré radnice a k vidění byla i spousta dalších zajímavých míst. Své dveře otevřela například Fait Galery, Nová radnice, Muzeum vlakové pošty, Artissimo, Kino Art, Muzeum loutek, Moravské zemské muzeum a další.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!