Mumford & Sons rozdávali pozitivní energii v obřích dávkách. Na nohy postavili celou O2 arenu

Mumford & Sons rozdávali pozitivní energii v obřích dávkách. Na nohy postavili celou O2 arenu90%

Páteční večer patřil v pražské O2 areně londýnské kapele Mumford & Sons, která přijela představit českému publiku svou nejnovější desku Wilder Mind. Fanoušky ale neošidila ani o staré hity, kterých bylo v koncertním setu plno. Poctivou muziku i energickou show odměňovala nacpaná aréna nekonečnými ovacemi, jimiž těšili návštěvníci kapelu od prvního tónu až po poslední písničku přídavku.

Přestože fanoušci opouštěli v pátek 20. května O2 arenu spokojení a nabití energií i emocemi, začátek koncertu moc slibně nevypadal. O rozjezd se měl jako předskokan postarat  anglický hudebník a producent Bill Ryder Jones, který však návštěvníky v sále příliš nerozehřál. Přestože zpěvákův hlas nezněl vůbec marně, každá písnička byla pomalá a vystoupení přestalo být zajímavé asi tak po druhém songu. Jediný větší ohlas si získala píseň, během které se  na pódiu objevil jako host Marcus Mumford, frontman Mumford & Sons.

Po odchodu předskokana atmosféra v aréně začala houstnout. Fanoušci se již nemohli dočkat svých oblíbenců. Ti si však dávali s příchodem poněkud načas a já se začínala stále více bát, aby mi i jejich vystoupení neuspávalo. V repertoáru mají Mumford & Sons pomalých písní více než dost.

Jak se ale ukázalo hned po prvních melodiích, mé obavy byly neoprávněné. Z hudby energie přímo čišela a působivé písně v podání zpěvákova osobitého hlasu neměly chybu. Kapela navíc nepředváděla žádný pomalý rozjezd, ale zvedala návštěvníky ze sedaček již v průběhu první písně Snake Eyes. Během hitu Little Lion Man, který přišel hned jako druhý v pořadí, už stála celá O2 arena. A více jak polovina návštěvníků, kteří měli místa na sezení, zůstala stát i na celý zbytek koncertu.

Album Wilder Mind, které kapela během světového turné představuje, překvapilo hned po vydání fanoušky i hudební kritiky. Kapela v něm totiž dost změnila styl a z původní spíše folkové tvorby, během které používala třeba banjo, mandolínu a další akustické nástroje, se přiklonila spíše k rockovějšímu stylu. Během pražského koncertu, jenž prezentoval jak písně nové, tak starší hitovky, pak docházelo k zajímavým žánrovým posunům, kdy si členové kapely neustále měnili akustické nástroje za elektrické a naopak. Výsledkem bylo neotřelé vystoupení, které se návštěvníkům po pár písních rozhodně neomrzelo.

Členové kapely navíc předváděli i velmi působivou show, pomocí které dokázali to, že návštěvníci v jednu chvíli křičeli a skákali a v dalším momentě jen houpali zapalovači nad hlavou a nevydali ani hlásku. Halu dokázali zaplnit hudbou do posledního volného místa stejně, jako se jim to před pár lety povedlo v daleko menší Lucerně. Zpěvák Marcus Mumford by měl být navíc vyhlášen za nejstatečnějšího hudebníka, jelikož během písně, kterou navíc celou dobu zpíval, zaběhl pozdravit i fanoušky v nejvzdálenějších sektorech, aby se následně pustil přímo mezi stojící dav návštěvníků, kterým se přebrodil přes celou arénu zpět v pódiu. A stále zpíval skvěle!

Na závěr nechyběl téměř půlhodinový přídavek. Když se pak skupina již skutečně loučila písní I Will Wait, celá O2 arena byla opět na nohou a užívala si poslední tóny koncertu. Kapela navíc fanouškům slíbila, že se určitě neloučí na dlouho a brzy se do České republiky vrátí. V publiku však rozhodně nebyli jen Češi. Početné zastoupení zde měli samozřejmě Slováci, ale také Němci, Poláci a nechyběly dokonce ani španělské a slovinské vlajky.

Na závěr je ještě nutno podotknout, že Mumfordi neopomenuli ani na vizuální stránku celého představení. Propracované světelné efekty však až příliš často balancovaly na hranici mezi vkusem a kýčem. Zbytečně tak kapela místy schovávala svůj silný a přirozený projev za jakési přehnané vizuální pozlátko.

I přesto byl pražský koncert kapely Mumford & Sons příjemně osvěžujícím zážitkem, který ukázal, jak dobře může znít, když se hudba dělá s láskou a beze strachu vybočit z popového mainstreamu. A i přesto plní kapela haly, má milióny zhlédnutí u videoklipů na Youtube a stále rozsáhlejší fanouškovskou základnu, která hledá v hudbě právě něco tak opravdového, co do ní vkládají Mumford & Sons.

Foto: Facebook.com/mumfordandsons

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

O2 arena nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: O2 arena

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!