Dozvuky Eurovize: Ukrajinská vítězka byla jmenována národní umělkyní. Rusové nesouhlasí s výsledky

Dozvuky Eurovize: Ukrajinská vítězka byla jmenována národní umělkyní. Rusové nesouhlasí s výsledky 

Letošní ročník světové hudební soutěže Eurovision Song Contest má své dozvuky i po slavnostním vyhlášení letošního vítěze. Hudební královnou Evropy se pro letošek stala totiž ukrajinská zpěvačka Jamala. Ta zvítězila mimo jiné i kvůli tomu, že získala velkou podporu od národních porotců. A to se nelíbí zejména Rusku.

Ruský zpěvák Sergej Lazarev, který byl považován za největšího favorita soutěže, totiž vyhrál v diváckém hlasování. Ukrajina, která se umístila až za ním, však zaujala většinu národních porot, které ji svým hlasováním nakonec vynesly do čela tabulky. To se Rusku samozřejmě nelíbí.

Eurovize si dává pozor na to, aby byla přísně nepolitickou soutěží. Kvůli tomuto pravidlu měla dokonce Jamala nejprve problémy, jelikož její píseň 1944 vypráví o deportacích krymských Tatarů, které začaly být prováděny na rozkaz Josifa Stalina. V písni vychází z příběhu její vlastní babičky. Nakonec se však soutěže mohla přeci jen zúčastnit a navíc ji celou ovládla.

Zatímco na Ukrajinu se Jamala vrátila jako hrdinka a prezident Pedro Porošenko ji dokonce udělil titul národní umělkyně, Rusko výsledky kritizuje. Podle něj totiž není ukrajinská zpěvačka a její píseň tím, co vyhrálo Eurovizi. Nad uměním totiž prý zvítězila politika. Rusko zároveň vyzvalo k bojkotu soutěže a k anulování výsledků kvůli politickému nádechu písně 1944. Jamala však jakýkoliv politický kontext popírá.

I kdyby byla Ukrajinka diskvalifikována, na její místo by nastoupila australská zpěvačka Dami Im. Lazarev se totiž umístil až na třetím místě. Na internetu vznikla dokonce petice, která požaduje změnu výsledků soutěže. Ta obsahuje již více než 75 tisíc podpisů. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Více o "Eurovize"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!