Mystičtí Gregorian ovládli Prahu. Několikrát zvedli návštěvníky ze sedaček

Mystičtí Gregorian ovládli Prahu. Několikrát zvedli návštěvníky ze sedaček 70%

Středeční večer patřil v Praze německému vokálnímu seskupení Gregorian, které zaplnilo svým chorálem vyprodaný sál Kongresového centra. Vystoupilo zde v rámci své poslední kapitoly ságy Masters Of Chant. Do Prahy dorazili členové skupiny spolu se svou hudební kapelou i speciálním hostem. Soubor opět doplnila zpěvačka Amelia Brightman.

Gregoriani dorazili do Prahy ve středu 11. května, kdy předvedli své více než dvouhodinové představeni v Kongresovém centru. To bylo kompletně vyprodané. Lístky nebylo možné sehnat již několik dní před koncertem. Publikum, které se v rozsáhlém sále sešlo, tvořilo zajímavou směsici všech generací. Mezi lidmi v elegantních šatech seděli mladí metalisté v černém oblečení. Všichni do jednoho pak na konci koncertu tleskali ve stoje. A hned několikrát. Gregoriani totiž návštěvníky odměnili hned několika přídavky.

Nutno podotknout, že i na pódium se krátce po sedmé hodině objevil soubor zpěváků a muzikantů všech věkových kategorií. Nechyběli mladí zpěváci i jejich straší, zkušenější kolegové. Každý z nich předváděl ale úžasné výkony. Soubor Gregorian tak opět ukázal, jak do sebe vše může pasovat tak, že výsledek je naprosto unikátní. Každý hlas byl jedinečný, dohromady ale tvořily úžasnou jednotu, z níž šel mnohdy mráz po zádech.

Ryze mužský hudební soubor však doplnil i půvabný ženský hlas. Spolu s Gregoriany totiž do Prahy dorazila i zpěvačka Amelia Brightman, nejmladší sestra slavné Sarah Brightman. Ta okouzlila hosty nejen svými pěveckými výkony, ale také svým půvabem. Pěvecky však strčil všechny do kapsy mladý klavírista a zpěvák Narcis. Ten předvedl v několika skladbách svůj unikátní zpěv, který by mu mohla závidě lecjaká zpěvačka.

Gregoriani přichystali pro fanoušky ty nejzákladnější a nejpůsobivější písně celé ságy. Koncert byl tak opět založen na slavných hitech světové hudební scény, které si však Gregoriani předělávají do své unikátní podoby, v níž dominuje především sborový zpět.

Koncert byl ale i pastvou pro oči. Pro návštěvníky byla totiž připravená i velmi výrazná a propracovaná světelná show, během které nechyběly ani lasery, ohně, ohňostroje, umělá mlha či zrcadla odrážející světla. Zpěváci se na pódiu objevovali výhradně v černých kápích, což umocňovalo „mystickou“ atmosféru a navíc se to k jejich show nesmírně hodilo.

Přestože mají Gregorian připravené vše do posledního detailu, jako by přece jen koncertu něco chybělo. Důvodem je pravděpodobně až přehnaná strojenost celé show. Tu dost umocňovala choreografie, která zahrnovala především pochodování sem a tam, kroužení v kruhu či tvoření řad. Právě její dokonalé secvičení působilo až moc profesionálně a bez emocí. Příjemným zpestřením pak byly chvíle, kdy na pódium vlítli hudebníci, jejichž projev působil oproti zpěvákům velmi spontánně.

Koncertu se tak po pěvecké a hudební stránce nedá skutečně nic vytknout. Vše bylo odvedeno s velkou dávkou profesionality. Přesto se zdál místy až příliš moc emocionálně chudý, některé písničky splývaly a příliš nezapůsobily. I když je nutné uznat, že nechyběly ani silné momenty, které se objevovaly především v závěru představení. Za ně odměnilo publikum Gregoriany několika standing ovation. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Více o "Gregorian"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!