Nejnovější články » Hudební novinky

Česká republika se poprvé zúčastní finále Eurovize. Díky skvělému výkonu Gabriely Gunčíkové

10.5.2016,

První semifinálový večer nejsledovanější nesportovní události Eurovision Song Contest proběhl 10. května ve švédském Stockholmu. A znamenal pro Českou republiku obrovský úspěch! Gabriela Gunčíková totiž přesvědčila porotu i diváky, že si finále skutečně zaslouží. A proto se stala jednou z finalistů. Česko je tak vůbec poprvé v historii ve finále této populární soutěže.

Dvaadvacetiletá zpěvačka Gabriela Gunčíková předvedla během slavnostního večera skladbu I Stand. Vsadila přitom především na svůj hlas. Chyběla výrazná pódiová show i extravagantní kostým či make-up. I přesto dokázala zaujmout jak porotu, tak diváky u televizí. Získala totiž tolik bodů, že se dostala do finále. Česká republika tak slaví vůbec poprvé postup.

Slavnostní finálový večer se uskuteční v sobotu 14. května. Gabriela Gunčíková bude mít mezi finalisty velkou konkurenci. Avšak šanci má úplně každý. Čeští fanoušci bohužel osud mladé zpěvačky, která má za sebou koncertování s americkou kapelou Trans-Siberian Orchestra, ovlivnit nemohou. Pro svého zástupce totiž země hlasovat nemohou.  

Gunčíková je tak prvním českým zástupcem, který na Eurovizi uspěl. V minulosti se o podobný postup snažili třeba Kabáti, Tereza Kerndlová, Gipsy.cz či dou Marta Jandová a Václav Noid Bárta. 

Z prvního semifinále postoupilo do finále celkem deset soutěžících. Kromě Gunčíkové i zástupci z Ruska, Nizozemí, Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Arménie, Kypru, Malty a Ázerbajdžánu. Automaticky pak do finále postupují hudebníci z takzvané velké pětky, do níž patří Francie, Německo, Španělsko, Velká Británie a Itálie. Do finále se rovnou dostalo také Švédsko, a to kvůli tomu, že se jedná o hostující zemi, jejíž zástupce minulý rok v soutěži zvítězil. 

Foto: facebook.com/gabriela.gun