Česká republika se poprvé zúčastní finále Eurovize. Díky skvělému výkonu Gabriely Gunčíkové

Česká republika se poprvé zúčastní finále Eurovize. Díky skvělému výkonu Gabriely Gunčíkové  

První semifinálový večer nejsledovanější nesportovní události Eurovision Song Contest proběhl 10. května ve švédském Stockholmu. A znamenal pro Českou republiku obrovský úspěch! Gabriela Gunčíková totiž přesvědčila porotu i diváky, že si finále skutečně zaslouží. A proto se stala jednou z finalistů. Česko je tak vůbec poprvé v historii ve finále této populární soutěže.

Dvaadvacetiletá zpěvačka Gabriela Gunčíková předvedla během slavnostního večera skladbu I Stand. Vsadila přitom především na svůj hlas. Chyběla výrazná pódiová show i extravagantní kostým či make-up. I přesto dokázala zaujmout jak porotu, tak diváky u televizí. Získala totiž tolik bodů, že se dostala do finále. Česká republika tak slaví vůbec poprvé postup.

Slavnostní finálový večer se uskuteční v sobotu 14. května. Gabriela Gunčíková bude mít mezi finalisty velkou konkurenci. Avšak šanci má úplně každý. Čeští fanoušci bohužel osud mladé zpěvačky, která má za sebou koncertování s americkou kapelou Trans-Siberian Orchestra, ovlivnit nemohou. Pro svého zástupce totiž země hlasovat nemohou.  

Gunčíková je tak prvním českým zástupcem, který na Eurovizi uspěl. V minulosti se o podobný postup snažili třeba Kabáti, Tereza Kerndlová, Gipsy.cz či dou Marta Jandová a Václav Noid Bárta. 

Z prvního semifinále postoupilo do finále celkem deset soutěžících. Kromě Gunčíkové i zástupci z Ruska, Nizozemí, Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Arménie, Kypru, Malty a Ázerbajdžánu. Automaticky pak do finále postupují hudebníci z takzvané velké pětky, do níž patří Francie, Německo, Španělsko, Velká Británie a Itálie. Do finále se rovnou dostalo také Švédsko, a to kvůli tomu, že se jedná o hostující zemi, jejíž zástupce minulý rok v soutěži zvítězil. 

Foto: facebook.com/gabriela.gun

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Více o "Eurovize"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!