Klub 27: morbidní, pozornost poutající fenomén hudebního průmyslu

Klub 27: morbidní, pozornost poutající fenomén hudebního průmyslu 

Prostor pod hvězdami popularity hudební branže opustili tento rok už dva velice známí interpreti, David Bowie a Prince. V jednom roce jsou to dvě poměrně hluboké rány neobvykle rychle zasazené za sebou. V tomto průmyslu jsou však neobvyklé fenomény častější, než by si kdo myslel. Zrovna jedním takovým je i Klub navždy 27, kterým fanoušci označují pozoruhodně velký počet hudebníků, jejichž život neočekávaně skončil v 27 letech.

Někteří z hudebních nadšenců mají tento zajímavý jev v povědomí už celkem notnou chvíli, někteří o něm nikdy neslyšeli. Jeho rozšířenost se patrně váže poměrně dost také k tomu, v jakém žánru je kdo jako doma, jelikož Klub 27 má ve zvyku „přijímat členy“ především z rockových a bluesových okruhů.

Pestřeji tuto škálu obohatila v roce 2013 až známá popová zpěvačka Amy Winehouse svým řazením k žánrům jazz, soul a R&B. Ta také zároveň po delším čase znovu upozornila na existenci klubu, který hudebnickým světem rezonoval nejvíce (a snad i poprvé) už před dlouhými dvaadvaceti lety.

Svoje vůbec první výraznější začátky začal klub, označovaný někdy také jako Klub navždy 27, zaznamenávat mezi lety 1969 a 1971. V tomto krátkém období ve svých sedmadvaceti letech zemřeli významní hudebníci Brian Jones (zakladatel a původní vedoucí rokenrolové kapely The Rolling Stones), Jimi Hendrix (rockový kytarista a zpěvák), Janis Joplin (bluesová a rocková zpěvačka) a Jim Morrison (leader rockové skupiny The Doors).

Opravdový zlom ve vnímání neobvyklého počtu úmrtí umělců v tomto věku nastal v roce 1994, když spáchal sebevraždu zakladatel punkrockové kapely Nirvana, Kurt Cobain.

Doteď se spekuluje o tom, zdali to bylo doopravdy v souvislosti s úmrtími předešlé čtveřice, poprvé však slova o „klubu“ pustila do médií Kurtova matka, Wendy Fradenburg Cobain O'Connor. „Teď je pryč, přidal se do toho jejich hloupého klubu. Říkala jsem mu to, ať se k nim nepřidává.“ Novináři si hned po tomto vyjádření domysleli vazbu k Jonesovi, Hendrixovi, Joplin a Morrisonovi. Podle některých názorů ale mohla zpěvákova matka klidně myslet „klub“ jeho dvou strýců a prastrýce, kteří všichni tři spáchali sebevraždu.

Nehledě na skutečný význam výpovědi Cobainovi matky vzala existence Klubu 27 za své, a dnes už čítá kolem čtyřiceti členů. Jeho fenoménem se již zaobíral také britský posudkový týdeník British Medical Journal. Ten však neobvyklost kolem jevu vyvrací s tím, že v dalších letech věku dosahují počty úmrtí mnohdy i větších čísel. V období stáří 74 let zemřelo dokonce až téměř sto různých muzikantů. Proč tedy hudební fanoušci nemluví spíše o klubu 74?

Pravděpodobně je to dané tím, že Navždy 27 zahrnuje rovnou šest významných jmen a okolnosti smrti se často jeví až velice podezřelé. Vedle sebe tu máme předávkování drogami, které se spojuje s většinou úmrtí, násilné smrti nebo sebevraždy. Kdo ví, jak to vlastně ve skutečnosti bylo s Kurtem Cobainem nebo s kýmkoliv z tohoto osudového klubu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!