Výstava v Galerii hlavního města Prahy představuje nejvýznamnější české sochaře přelomu 20. století

Výstava v Galerii hlavního města Prahy představuje nejvýznamnější české sochaře přelomu 20. století 

České figurální sochařství mělo v období od 80. let 19. století až do 1. světové války velmi vysokou uměleckou úroveň, srovnatelnou s moderní evropskou tvorbou. Výstava nazvaná Neklidná figura: exprese v českém sochařství 1880 – 1914 mapuje toto historické období výběrem nejlepších děl jeho nejvýraznějších osobností. Zdrojem inspirace jim byla právě exprese.

K rozvoji českého sochařství významně přispěl J. V. Myslbek, který svou prací a přístupem k umění ovlivnil i mladší generaci českých talentů – Františka Bílka, Stanislava Suchardova, Josefa Mařatku, Quida Kociána, Bohumila Kafku, Ladislava Šalounova, Jana Štursova. Jejich díla si můžete prohlédnout od 4. května 2016 až do 25. září 2016.

Součástí výstavy je i tvorba světových sochařů, kteří zasáhli do českého vývoje svými pražskými výstavami - Augusta Rodina, Constantina Meuniera nebo Antoinia Bourdella. Ukázky jejich práce byly vypůjčeny z významných sbírek světových muzeí a povyšují výstavu na mimořádnou událost, kterou může české publikum zhlédnout jen výjimečně.

Podle slov Magdaleny Juříkové, ředitelky Galerie hlavního města Prahy, jde o nejrozsáhlejší samostatnou výstavu českého sochařství od zániku expozice, kterou měla na Zbraslavi Národní galerie.

Výstavu pořádá Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Národní galerií v Praze, jejím cílem je obnovit zájem našeho publika o kvalitní část české kulturní tradice a poukázat na příklady, jež mohou být podnětné i pro současnost. Autory výstavy jsou historik umění a přední odborník na secesi Petr Wittlich a Sandra Baborovská. Architekturu výstavy vytvořil sochař a laureát Chalupeckého ceny Dominik Lang.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!