Klub radosti a štěstí: jde utéct minulosti?

Klub radosti a štěstí: jde utéct minulosti? 80%

Klub radosti a štěstí autorky Amy Tanové vypráví o společnosti emigrantek, které koncem 40. let minulého století rázně změnily své životy v naději, že v novém světě dokážou, co si jen vysní. Podaří se jím utéct před minulostí?

Kniha Amy Tanové, která je zároveň i její prvotinou, se skládá ze čtyř dílů. Každá má čtyři epizody, kde se ve vyprávění střídají matky a dcery. Přesněji jsou matky čínské imigrantky první generace a jejich dcery jsou již narozené v San Francisku. Každý ze čtyř dílů má úvod, který slouží jako podobenství a celkově gradují vývoj vztahů mezi postavami v knize.

Knihu provází laický vzorec – nejprve mají slovo matky jako oběti, ve kterém líčí omezenost čínské výchovy, válečnou Čínu apod. Dále následuje popis dětství a dospívání dcer a nakonec se slova ujme opět nějaká z matek. Při každém setkání se uskuteční přerod některé z účastnic. Všechny čtyři díly spojuje společná síla pro přežití v cizím prostředí. A samozřejmě s sebou nese vzorce tradiční výchovy.

Aby ženy na chvíli zapomněly na své problémy, vytvořila Suyuan Woová schůzky, které pojmenovala „Radost štěstí“. Společnou zábavu shledávaly u karet a bavily se historkami ze života. Tyto ženy jsou první generací čínských emigrantek, které doufaly, že v novém světě naleznou lepší život. Jejich dcery jsou narozené v San Francisku a mají jakýsi amerikanizovaný vzdor. Matky musí bojovat, aby neztratily mateřský vliv, ale nakonec se s tím smíří. Po smrti Suyuan převezme její dcera June místo u prázdného stolku (i vypravěčské). Dozvídá se věci, které netušila. Nakonec odjíždí do Číny, aby poznala své nevlastní sestry.

V dalších dílech, které se zabývají například příběhy rodiny Hsuových je kladen důraz na respekt k předkům nebo v dílech rodiny Ying-ying zase varování před budoucími hrozbami.

Kniha končí s velkou dávkou naděje nesenou posvátnými pravdami buddhidmu. Pokud se spojí zisky a ztráty mezi generacemi, je možno sejít z cesty utrpení a žít spokojeně.

Klub radosti a štěstí
Amy Tanová: The Joy Luck Club, 1989. Česky Klub radosti a štěstí, přel. Vladimíra Šefranka Žáková, nakladatelství Motto, Praha, 2016

 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!