Pozůstalí: dvě procenta populace zmizela z povrchu země, jak se s tím ostatní vyrovnají?

Pozůstalí: dvě procenta populace zmizela z povrchu země, jak se s tím ostatní vyrovnají?90%

Na českých pultech se už konečně objevila knižní předloha výborného seriálu nesoucí stejnojmenný název Pozůstalí. Tom Perrotta se rozhodl pěkně zamotat lidem hlavy a zpracoval velmi atraktivní motiv tzv. křesťanského Vytržení. Věřící mají vštípenou myšlenku, že pokud přijmou Ježíše Krista jako svého spasitele, během onoho Vytržení budou moci po jeho bohu vstoupit do nebe. Neznabozi budou na zemi ponecháni svému osudu v nemocech a válkách. Ale co když tento osudný den nenastal přesně podle představ?

Jedna z podmínek byla jistě naplněna: mnoho lidí z ničeho nic zmizelo a nikdo netuší kam. Možná odešli opravdu do Nebe, ale možná taky ne. Další podmínka ovšem začala v lidech vyvolávat mnoho otázek. Zmizelo nespočet ateistů, homosexuálů, zločinců a jiných lidí, kteří o křesťanskou víru ani neprojevili zájem. Co se doopravdy stalo? Odůvodnění ovšem pro autora není stěžejní téma, i když by se mu nabízel ideální prostor. Ani v náznaku ho v knize nerozebírá, vše nechává v nevědomé spekulaci. Zajímavější je pro něho spíše reakce společnosti: jak to změnilo životy těch pozůstalých.

V říjnu 2011 zmizí dvě procenta populace. I když se zdá, že je to zanedbatelné množství lidí v celkovém měřítku, důsledky vržené na životy ostatních, jsou až neuvěřitelné. Zamíchá to karty lidem, kteří přijdou o někoho ze svých příbuzných, kamarádů nebo dokonce celou rodinu, ale i dokonce těm, kteří o nikoho při „Vytržení“ nepřišli. Začínají vznikat nové sekty, extremistická hnutí, lidé se radikalizují nebo naopak vše opustí a ve víru bujarého života čekají na apokalypsu, která nepřichází.

"Ve městě se začali objevovat hned na podzim toho roku: lidé v bílých šatech, kteří se zásadně pohybovali ve dvojicích stejného pohlaví a neustále kouřili. Laurie jich pár znala – třeba Barbaru Santangelovou, jejíž syn chodil s její dcerou do třídy, nebo Martyho Powerse, který hrával s jejím mužem baseball a při vytržení, nebo co to vlastně bylo, přišel o manželku. Většinou si vás tihle lidi nevšímali, ale někdy začali zničehonic chodit za vámi jako soukromí detektivové, které si někdo najal na vaše sledování. Když jste je pozdravili, jen na vás tupě vejrali, ale jakmile jste jim položili zásadnější otázku, podali vám vizitku, na které byl natištěný vzkaz tohoto znění: JSME ČLENOVÉ PROVINILÉHO ZBYTKU. SLOŽILI JSME SLIB MLČENÍ. STOJÍME PŘED VÁMI JAKO ŽIVOUCÍ PŘIPOMÍNKA OHROMNÉ BOŽÍ MOCI. TO ON NAD NÁMI VYNESE SOUD."

Kniha vyvolává mnoho otázek a opravdu jen na špetku z nich dokáže uspokojivě odpovědět. Tom Perrotta vytvořil svou spekulaci o tom, jak by lidé na podobnou situaci reagovali (nechal se trochu inspirovat katastrofou 11. září, proto ani datum onoho „Vytržení“ není náhodný). Fascinující je, že v díle žádné pozitivní vyhlídky nenajdete. Už v začátcích můžete číst, že i když to pozůstalé otřáslo a zanechalo to v nich jizvy na celý zbytek života, k ničemu novému je to nepřivedlo. Po období truchlení se opět vrátí do skoro stejné každodenní rutiny a nijak tuto možnost nevyužijí k pokusu o nastolení lepšího světa: k nějaké změně. Pokud by takto lidstvo opravdu reagovalo, představuje to naprosto nejděsivější a nejsilnější aspekt z Perrottova díla.

Název knihy: POZŮSTALÍ. Napsal Tom PERROTTA. Přeložil Jiří KOBĚLKA. Vydává nakladatelství Plus v Praze. První vydání v českém jazyce z roku 2016. Knihu najdete na www.bux.cz.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!