Obnovená premiéra muzikálu Cyrano sklidila zasloužené ovace, mladí umělci překvapili publikum svým nasazením

Obnovená premiéra muzikálu Cyrano sklidila zasloužené ovace, mladí umělci překvapili publikum svým nasazením 

České Budějovice – Pro samotné Budějovičáky není muzikál Cyrano žádnou novinkou. Buď o něm slyšeli vyprávět od známých, nebo patří mezi ty šťastlivce, kteří mohli samotné představení zhlédnout. Lístky totiž doslova mizely před očima. Pět měsíců po slavnostní premiéře se proto tvůrci rozhodli úspěšný muzikál znovu vrátit na Malou scénu DK Metropol. A jaký byl nový start? Podle reakcí publika více než úspěšný.

Jak je již z názvu patrné, muzikál si vzal za předlohu divadelní hru Cyrano z Bergeracu francouzského dramatika Edmonda Rostanda. Nového zpracování se ujal Filip Šinkner s Vojtěchem Adamčíkem. Příběh známého milostného trojúhelníku – Roxanny, Kristiána de Neuvillette a Cyrana de Bergerac – přichází ve zcela nové muzikálové podobě. Rozkol mezi láskou a krásou je tedy podbarven příjemnými romantickými tóny a vzletnými verši.

 

 „Ne, to je iluze, matná a vzdálená – Vždyť láska bez krásy tak málo znamená. Milenci z románů, ti vždycky hezcí jsou, O kráse duše pak pokrytci snad jen lžou.

Tahle hra není má, teď už to dobře vím, Já budu dál se bít a k rýmu skládat rým. Potajmu budu vším a ničím nebudu, Své verše připojím k cizímu osudu.

Navěky budu sám v mém vlastním světě skrytém. S tím, co mi nevezmou – svou ctí a čistým štítem. Své verše připojím k cizímu osudu, Navěky budu vším. A ničím nebudu.“

Filip Šinkner, Verše mé

 

Zajímavostí může být, že se jedná převážně o studentský projekt. Celý realizační tým s většinou herců tvoří studenti vysokých a středních škol či konzervatoří, které spojil velký zájem o divadlo nebo přesněji o muzikál. Hlavní role Cyrana je ponechána okřídleným divadelníkům: Radomíru Švecovi a Tomášovi Vávrovi stejně jako samotný Kristián. Toho ztvárnil Otomar Novotný s Lukášem Randákem. Role Roxanny byla svěřena do rukou dvou talentovaných slečen, Lucii Pragerové a Markétě Láchové. O hlavního záporáka DeGuiche se postaral Jan Mrkvička z Jihočeského divadla (Petr Vořešák jako understudy) a o obsazení většiny vedlejších rolí a hudebně-taneční company rozhodl až konkurz. Jádro celého muzikálu pochází z Českých Budějovic a blízkého okolí, ale najdou se i výjimky z Prahy nebo Olomouce. 

Realizační tým muzikálu - Hudba / Scénář: Vojtěch Adamčík, Texty písní /Scénář: Filip Šinkner, Režie: Kateřina Studená, Produkce: Michal Perevoščikov, Výkonná produkce: Robert Šinkner

Obnovená premiéra se uskutečnila 29. září 2016 jako již tradičně na Malé scéně DK Metropol. Ani snad není potřeba dodávat, že bylo opět okamžitě vyprodáno. Radomír Švec, Lukáš Randák, Markéta Láchová a Jan Mrkvička v hlavních rolích úspěšně vstoupili do druhé sezóny. Potlesk ve stoje samozřejmě patřil i vedlejším rolím a hudebně-taneční company, kteří předvedli výkon plný energie a posunuli úroveň muzikálu opět o nějaký ten kus výš.

 „O úpravách jsme spolu s oběma autory hodně přemýšleli, znovu jsme pročítali celý scénář a probírali jednotlivé scény. Nakonec jsme se shodli na drobných úpravách, abychom některé pasáže lépe objasnili, ale současně zachovali naši původní představu. Někde jsem pozměnila příchody a odchody postav, ale jinak nebylo potřeba výrazných změn. Byla jsem přítomna na každém představení, a pokud se mi něco nezdálo, řekla jsem to dotyčnému hned po skončení, aby to měl ještě v živé paměti. Dalo by se říct, že jsem něco málo upravovala už během první sezóny,“ řekla režisérka Kateřina Studená o změnách, kterými si soubor prošel.

Nadcházející představení muzikálu Cyrano pro veřejnost - 20. října, 11., 24. a 25. listopadu, 8., 9. a 21. prosince

Cena: 250Kč,125 Kč pro děti a studenty. Vstupenky můžete zakoupit v CBsystemu.

I když samotné představení Cyrana žádnou výraznou změnu nezaznamenalo, budějovická divadelní scéna rozhodně ano. Mladý a ambiciózní studentský tým se rozhodl vstoupit do nové éry svého působení a 1. 10. 2016 založil Muzikálový a divadelní spolek Cyrano. Podle jejich slov bude: „ spolek od nynějška přinášet nová původní díla, ať už ve stejném či lehce pozměněném tvůrčím složení. Cílem spolku je nejen tvořit, ale i podporovat mladé neobjevené talenty, které by ve větších produkcích neměly šanci zazářit.“ Jelikož je to ještě opravdu novinka, na webových stránkách se usilovně pracuje, ale zatím je můžete aspoň následovat na jejich Facebook, kde se dozvíte aktuální informace z první ruky. 

Více o samotném muzikálu Cyrano najdete na oficiálních stránkách http://www.cyrano-muzikal.cz/.

Fotografie níže se svolením propůjčil Daniel Veselý a Vojtěch Brtnický.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Dům kultury Metropol nabízí i další akce

Místo konání: Dům kultury Metropol

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!