Začíná festival Americké jaro. Nabídne dva měsíce ve znamení vážné hudby i jazzu

Začíná festival Americké jaro. Nabídne dva měsíce ve znamení vážné hudby i jazzu   

Již dnes 3. května startuje v Praze jubilejní 10. ročník festivalu Americké jaro, který nabídne návštěvníkům vycházející hvězdy a stálice světové vážné hudby i jazzu. Na akcích, které budou probíhat až do 9. července, se tak představí hudebníci, jako jsou David Kalhous, Yossi Arnheim, Sullivan Fortner či Kelley Hollis. Kromě české metropole navštíví festival i dalších dvanáct českých měst.

Desátý ročník festivalu Americké jaro odstartuje již dnes, v úterý 3. května. Jedná se o každoroční koncertní cyklus, který probíhá po celé České republice. Orientuje se především na klasickou hudbu, ale neopomíjí ani jiné hudební žánry.

Zahajovací koncert bude patřit česko-americkému klavíristovi Davidovi Kalhousovi. Ten se řadí mezi uznávané umělce v Evropě i ve Spojených státech a je známý svým odvážným programem i rozsáhlým repertoárem. Koncert se uskuteční v modlitebně Farního sboru Českobratrské církve evangelické.

Na dalších koncertech pak zahraje také Yossi Arnheim, první flétnista Israel Philharmonic Orchestra. Chybět nebude ani sopranistka Kelley Hollis, která upoutá neobyčejným hlasem i hereckým nadánímMilovníci hudby se ale mohou těšit i na výjimečná jazzová vystoupení.

 „V rámci festivalu Americké jaro se snažíme do ČR přivézt umělce, které české publikum ještě příliš nezná. Takovými byli v minulých letech například pianista Dan Tepfer nebo Sean Chen. Letos je takovým lákadlem vycházející jazzová hvězda Sullivan Fortner, nositel ocenění ‚Cole Porter Fellow in Jazz‘ za rok 2015 v rámci prestižní American Pianist Association,“ láká Zdenka Součková, ředitelka festivalu Americké jaro.

Kromě hudebních vystoupení nabídne Americké jaro také bohatý doprovodný program, v rámci něhož se uskuteční nejrůznější přednášky, besedy, výstavy i filmové projekce. „Snažíme se představit českému publiku různé aspekty americké kultury. Nejen té krásné, tedy kultury ve smyslu umění, ale americké kultury jako celku,“ dodává Zdenka Součková. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!