Jak se zbavit nevěsty: roztomilá veselohra zaujme jen na vteřiny

Jak se zbavit nevěsty: roztomilá veselohra zaujme jen na vteřiny60%

Komedie Tomáše Svobody útočí letícími dorty a zábleskem nápaditosti. Pár úsměvů za melodické písně Davida Krause ale diváky ze sedadla nezvedne.

Křesej dost dlouho a rozděláš oheň. V případě milostného trojúhelníku Vlasáková-Matásek-Kerestešová se tvůrcům podařilo vykouzlit náznaky plamene působícího na českou diváckou obec. Klasická bitva o muže snů je místy skutečně zajímavá, nechává se ale podařenými scénami opít do prvoplánové hlouposti.

Eva (Lenka Vlasáková) je rozvedená cukrářka, která se svým ex-manželem Honzou (David Matásek) výborně vychází. Výchova jejich syna probíhá hladce, bývalí partneři si rozumějí a v osamělých chvílích vzduchem přeskočí nejedna jiskra jejich nedávného soužití a lásky. Když dostane Eva pozvání na luxusní večeři, domnívá se, že jejich manželství dostane druhou šanci. Honza se Evě skutečně svěří s velkými city. Problém ale je, že se zamiloval do úplně někoho jiného. Se svou novou přítelkyní Lindou (Andrea Kerestešová) chtějí požehnání a hlavně - veliký svatební dort.

Svobodova režijní i scenáristická cesta pokračuje po Hodinovém manželovi snímkem popisujícím tradiční filmové dilema. Postavy Davida Matáska a Lenky Vlasákové přinášejí od začátku pohled na sympatický (i když bývalý) pár nesoucí otěže potomka i nejasných zítřků. Do opětovného happyendu ale rázně vkročí nová známost v podobě Andrey Kerestešové. Od klíčového zvratu film ještě důrazněji volí cestu situační komedie s cílem diváka pobavit a souvislým vyprávěním ho dovést k uspojivému konci. Ani jedno se však nedaří na 100 %.

Při detailnějším pohledu můžeme rozpoznat několik prvků, díky nimž film Jak se zbavit nevěsty nabírá dech. Nejprve zapomeňme na příběh. Na něm Svobodův film skutečně nestojí. Je jedno, jak milostný trojúhelník dopadne, obě možné cesty jsou totiž stokrát vyzkoušené.

Opravdové plusy ukrývají scény, kde si střihač se záběry pohrál. Živé momenty doplněné hudbou (například písní Nádherná Davida Krause) a netradičním zpracováním svižně pohání film kupředu. Bohužel nám na jejich počet stačí prsty jedné ruky animované postavičky. Občasnou invenci zabíjí zmíněná jednoduchost příběhu, poslepovaná k jednomu či druhému konci. V neposlední řadě je humor z velké části založen na hloupých povrchních vtipech, které bohužel zcela degradují jakýkoliv tvůrči záměr. 

Pomyslný trojúhelník najdeme i při hodnocení hlavní herecké trojice. Zatímco sympatie a charisma Lence Vlasákové nelze ubrat, ať už je scéna sebehorší (paradoxně, čím je horší, tím víc Vlasáková vyniká), Andrea Kerestešová doplácí na fakt, že její postava je napsaná jako mladá, uječená a urážlivá holka. David Matásek pak zůstává v neměnné poloze značky "Kendy", která nenadchne ani neurazí.

Ve výsledku divák v kinech uvidí tuctovou komedii, která se dá snést i díky cameu Matěje Rupperta, sympatické slovence Janě Kolesárové a navzdory Janě Švandové. Pokud Tomáš Svoboda do příštího počinu přidá víc líbivé invence a přestane předpokládat, že je divák poslušná ovečka přízemního situačního humoru, nezbývá nic jiného než se těšit.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Jak se zbavit nevěsty

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!