Uplynulo 30 let od výbuchu Černobylu! Tipy na 5 dokumentů inspirovaných touto katastrofou

Uplynulo 30 let od výbuchu Černobylu! Tipy na 5 dokumentů inspirovaných touto katastrofou 

Přesně třicet let od historicky největší jaderné havárie uplynulo v úterý 26. dubna. Právě ten samý den roku 1986 došlo v ukrajinském Černobylu k explozi jednoho z jaderných reaktorů. Kousky jádra i části palivových tyčí kontaminovaly okolí elektrárny. Následky ale byly daleko rozsáhlejší, protože radioaktivní mrak přešel kromě Sovětského svazu i přes východ Evropy, Skandinávii a zasáhl celou severní polokouli.

Havárie měla za následek téměř milion úmrtí. Z okolí elektrárny bylo evakuováno mnoho obyvatel. Vznikla tak mrtvá zóna, o níž se mluví také jako o městě duchů. V oblastech kontaminovaných radioaktivitou ale dodnes přežívají ti, kteří odmítli svůj domov nadobro opustit. V souvislosti s 30 lety od vybuchnutí Černobylu jsme pro vás vybrali pět zajímavých dokumentů, které byly v okolí zničeného reaktoru natočeny. Ty se zabývají nejen samotnou havárií a lidmi, kteří v kontaminované oblasti zůstali, ale také přírodou. Té se totiž v mrtvé zóně nebývale daří.

Černobyl – nultá hodina

Dokumentární snímek s názvem Černobyl – nultá hodina přináší dramatický příběh, který ukazuje minutu po minutě poslední chvíle, které předcházeli této tragédii. Svědectví o ní přináší přeživší pracovníci elektrárny. Britský snímek tak nabízí unikátní dokumentární rekonstrukci jedné z největších tragédií v historii.

Bitva o Černobyl

Další dokument pochází z francouzské produkce a nese název Bitva o Černobyl. Zatímco předchozí snímek pojednával o událostech před výbuchem, tento vypráví o následcích havárie a o jejich likvidaci. Příběh statisíc zdravotníků, horníků i civilních dobrovolníků přináší mrazivé svědectví nejen o katastrofě, ale také o lidech, kteří dobrovolně nasazovali své vlastní životy.

Bábušky z Černobylu

Bezprostřední okolí jaderného reaktoru je uzavřeno. Vznikla zde mrtvá zóna, do které mají povolen vstup pouze vědci či účastníci některých z exkurzí. I přestože se tato oblast nazývá město duchů, lidé odtud ještě zcela nezmizeli. V dřevěných chatkách v kontaminované oblasti totiž stále přežívají bábušky. Jedná se o ženy, které ilegálně zůstávají ve svých domovech. Obdělávají zde radioaktivní půdu, sbírají plody i suší bylinky. Právě o nich pojednává unikátní americký dokument Bábušky z Černobylu.

Černobylský přírodopis

Přestože do okruhu 30 kilometrů od elektrárny nesmí běžní obyvatelé, rostlinám a zvířatům se zde daří dobře. Půda je sice kontaminovaná radioaktivitou, absence lidských zásahů přírodě ale svědčí. Francouzský televizní dokumentární film Černobylský přírodopis se právě touto problematikou zabývá. Navazuje tak na mnoho ukrajinských i zahraničních vědců, pro které se stala příroda v mrtvé zóně předmětem soustavného studia.

Černobyl ožívá: Návrat divočiny 

Především na zvířata je pak zaměřený dokument Černobyl ožívá: Návrat divočiny. Zatímco lidé mrtvou zónu opustili, zůstali zde po nich jejich domácí mazlíčci. Ti se však stávají postupem času stále méně domestikovaní, bez lidí opět zdivočeli. K nim se přidávají i zvířata divoká, proto je zde možné najít třeba medvěda, losa či vlk. Zvířatům se zde i přes kontaminaci nebývale daří a opuštěné lidské příbytky obývají i desítky chráněných druhů. 

Foto: Facebook.com 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!