Barevný svět v Jaroměřicích nad Rokytnou vystavuje fotografie

Barevný svět v Jaroměřicích nad Rokytnou vystavuje fotografie 

Doprovodný program MHF P. Dvorského

Výstava fotografií v jaroměřickém zámku

Doprovodným programem Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského se letos v Jaroměřicích nad Rokytnou stala výstava fotografií k 5. výročí založení Denního centra Barevný svět se sídlem v Třebíči.

Výstava na téma „Jakpak se tady máme“ představuje fotografie ze života klientů stacionáře, který pro ně znamená nový a plnohodnotný způsob života a činnost v centru jim zpříjemňuje každodenní starosti a překonávání jejich handicapu. Fotografie z denního stacionáře pořídili zaměstnanci denního stacionáře při každodenních činnostech v průběhu pěti let. Dalšími fotografiemi, které jsou součástí výstavy, dokumentoval amatérský fotograf Vladimír Obršlík v rámci své týdenní stáže v Barevném světě běžné denní činnosti uživatelů denního centra.

Slavnostní vernisáží byla v jaroměřickém zámku výstava otevřena v sobotu 7. srpna před galakoncertem 12. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. S laskavým dovolením jaroměřického kastelána se tato akce koná již po třetí a prostor může Barevný svět využívat po dobu výstavy zdarma.

Součástí vernisáže byla prezentace krátkého dokumentu mladého autora Honzy Veselého, který z materiálů denního centra zpracoval opravdu veselý film, v němž s humorem představil denní aktivity, které klienti se svými obětavými vychovateli prožívají během čtyř ročních období.

Současně proběhlo vyhlášení a ocenění účastníků fotografické soutěže vyhlášené Barevným světem na téma „Handicap a bariéry mezi námi“. Svými pracemi do ní přispěli mladí autoři Martina Ježková, Miloš Svoboda,  kteří byli odměněni ředitelkou centra  Alenou Hostašovou.

Sedmnáctiletá studentka havlíčkobrodského gymnázia Martina Ježková odpověděla na dotaz:  Co ji vedlo k účasti v této soutěži?, že cílem jejích fotografií bylo především zobrazit  životní situace neobvykle. A dále říká: „Zaujalo mě téma, které bylo velmi široké a nabízelo velký prostor pro fantazii. Snaha pojmout téma netradičně, zamyslet se nad vlastnostmi lidí a uvědomit si, že za své těžké situace právě často může lidská blbost, bezohlednost.“

Marek Chaloupka je amatérský fotograf a získal zvláštní cenu za soubor fotografií v soutěži. Vystaveny jsou také fotky Davida Kadaly, který je příležitostný fotograf a uživatel denního centra  již od roku 2005.

Nechybělo ani poděkování bývalé ředitelce centra Katce Svobodové, která je v současné době na mateřské dovolené a rodičovskou péči věnuje svým malým dětem. Dle jejích slov Barevný svět opravdu kvete díky současnému vedení a přání „ať v lásce se vyvíjí v další činnosti“, mluví za vše.

Pozvání na vernisáž přijali hosté, mezi nimiž byl senátor V. Jonáš, který zdůraznil, že je velmi rád, že tato akce může ukázat zdravým lidem, jak se žije v zařízení, které je velkým přínosem pro handicapované mezi námi a zároveň je milé vidět tak veselý film a rozesmáté tváře.

Stejně tak hejtman kraje Vysočina J. Běhounek vyjádřil podporu centru Barevný svět, že je v současné době velkým přínosem a místo ústavní péče nabízí klientům pestrý život v centru. Důkazem toho je i fakt, že se takové akce konají při prestižním festivalu.

Pozvání na vernisáž přijali i starosta Jaroměřic K. Nedvědický, starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková, z řad sponzorů denního stacionáře zástupce  Skupiny ČEZ V. Krejčí, Larisa Dubská za firmu Envinet a další.

V závěru vernisáže poděkováním všem, kteří denní centrum podporují a obětavě pro ně pracují, a slavnostním přípitkem zahájila ředitelka Alena Hostašová výstavu. Krásné fotografie jsou k vidění v jaroměřickém zámku do konce letošního srpna.

Přejme dennímu centru do dalších let jen samé hezké zážitky a přízeň všech amatérských fotografů i nadále.

Současně lze přispět i na konto o.s. Barevný svět, nebo přímo do pokladničky umístěné v místě konání výstavy  ve státním zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Ve svých myšlenkách jsme bohatí teprve tehdy, když dokážeme s lehkostí ze svého dávat druhým, a proto věřte, že se ve vás rozlije příjemný pocit, když přispějete na provoz třebíčského denního centra Barevný svět, opravdu to stojí za to.

Autor: Jana Pavlová

Foto: Martina Ježková

www.barevny-svet.eu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!