Nejnovější články » Filmové novinky

Barevná a přesto civilní Kniha Džunglí (recenze)

21.4.2016,

Nová adaptace slavné knihy Rudyarda Kiplinga spojuje 3D animaci s živým hercem velmi hravým, nikoli však infantilním způsobem.

V KINECH: Kniha džunglí / The Jungle Book

Společnost Disney je známá především díky svým pohádkám. Příběhy jako Lví král, Tarzan nebo Malá mořská víla jsou pravděpodobně základem pohádkových příběhů mnoha diváků, kteří byli v 90. letech dětmi. Často se v nich ale také zpívalo, a protože se titulky pro malé děti jednoduše nehodí, tyto písně byly opatřovány z dnešního pohledu velmi legračními až infantilními překlady.

Toho se tvůrci nové Knihy džunglí dokázali vyvarovat, a v celém filmu tak zazní pouze dvě písně. Cilivní podání ale není jedinou výsadou nové adaptace. Je to také propracovanost prostředí. 3D džungle je působivá, byť se mi při sledování v kinosále zdálo, že zejména v tmavých scénách není obraz příliš ostrý a předměty splývají. Takových míst bylo ale velmi málo. Celkově je animace profesionální a lze ji srovnat například s filmem Avatar. Mauglí (Neel Seethi) do prostředí umělé inteligence velmi dobře zapadá.

3D animace je poutavá i v rychlých scénách (útěk před tygrem Šerchánem ve stádě jaků nebo hra na schovávanou s opičím králem, při které se palác nad hlavami obou bortí). Velmi působivý je i závěr filmu, boj s tygrem v plamenech.

Hlavním plusem filmu je ale jeho civilní podání příběhu. Postavy se nepitvoří, nejsou upovídané až příliš a nesnaží se neustále vyprávět vtípky. Ústřední postavy (tedy zvířata) se chovají přesně podle původního textu – pokud mají být moudrá a rozvážná, jsou taková, pokud jsou to šibalové a pokušitelé, vystupují stejně i ve snímku. Emoce jsou zkrátka uvěřitelné.

Jedinou slabinou je píseň opičího krále. Projekce byla dabovaná, tudíž nevím, jak zněla píseň v původním znění, ale pasáž textu: „Jak magnificentní je můj plán, co já gigantopihtecus mám“, kterou skutečně opičí král zpívá, působí vážně komicky. Druhý popěvek medvěda Balůa je ale příjemný a hravý a zapadá do uvolněné atmosféry společného plavání Mauglího s medvědem.

Celkově lze tedy tuto adaptaci považovat za zdařilou. V záplavě velmi rychlých, ztřeštěných až trapných animovaných filmů, v nichž se podivně animované postavičky všelijak rádoby legračně pitvoří, je nová Kniha Džunglí důstojnou adaptací původního příběhu a nebude tedy rodičům sloužit jen jako odškrtnutí povinnosti jít s dětmi do kina, ale budou se bavit s nimi.

_____
Pozn. redakce:
Recenzovaná projekce byla v českém znění, tudíž i obsazení filmu je tak uvedeno. V anglickém originále mluví postavy zvířat: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito a Christopher Walken.