Možnost ostrova od Houellebecqua nečtěte, pokud máte slabý žaludek a nevěříte v lásku

Možnost ostrova od Houellebecqua nečtěte, pokud máte slabý žaludek a nevěříte v lásku90%

„Přestal jsem snášet smích, smích jako takový, ono náhlé a násilné zkřivení rysů deformující lidský obličej, které tvář na okamžik připraví o veškerou důstojnost. Člověk se směje jako jediný v živočišné říši, předvádí strašlivou obličejovou deformaci, protože zároveň jediný překonal sobectví zvířecí přirozenosti a dosáhl pekelného nejvyššího stadia, totiž krutosti.“

Jeden z nejlepších románů tohoto kontroverzního francouzského spisovatele pojednává o životě stárnoucího komika Daniela1, jeho dvou životních láskách a zrodu hedonistické církve Elohomitů, která bude mít nakonec rozhodující vliv na osud lidstva. Jeho vyprávění se prolíná s vyprávěním jeho genetického příbuzného – neočlověka Daniela24 a posléze Daniela25. Prostřednictvím jejich pohledu spatřujeme autorovu vizi postapokalyptické společnosti žijící na planetě zničené válkami i přírodními katastrofami, která se dělí na kruté a zvířeti podobné potomky člověka a geneticky upravené neolidi, asketicky čekající na příchod Budoucích.

Houellebecqův cynický a pesimistický pohled na svět a společnost dosahuje v Možnosti ostrova svůj vrchol – kniha je přetkána obrazy krutosti, násilí a pádu morálky. Obrazy rituálních sebevražd, zahrnující kanibalismus či nekrofilii, v ní najdete bok po boku se scénami skupinového sexu i děsivým popisem chmurné budoucnosti lidstva.

Navzdory tomu všemu je Možnost ostrova bravurní kritikou naší doby a společnosti, která si nebere servítku před ústa. Jako ostatně Houellebecq nikdy. Vysmívá se kultu mládí i lehkosti, se kterou lidé uvěří novému prorokovi, protože touží po věčném životě. Vztahy vystihuje s jitřivou přesností, co však u autora i jeho zčásti autobiografického hrdiny nejvíc překvapuje, je, že jsou oba nakonec stejně nevyléčitelní romantici. Navzdory pohrdání, které Daniel1 pociťuje k většině lidstva, je to právě láska, která ho učiní skutečně šťastným. Láska je tím, co dá jeho životu skutečně smysl, byť je její pozdější ztráta natolik bolestná, že nemá cenu dále žít. I on se nakonec sklání před nezměrnou sílou, kterou se snažil bagatelizovat.

Kniha nabízí tolik různých námětů na zamyšlení, tolik skvělých opisů dynamiky lidských vztahů, že i pokud vás témata postapokalyptické budoucnosti vůbec nelákají, Možnost ostrova vás dostane. Něžná a jaksi melancholická představa lásky, která je jedinou spásou lidstva, překvapuje o to více, že se z ní vyznává právě Houellebecq a právě v kontrastu s takovými drsnými scénami úpadku a krutosti.

Tato šokující kniha si vyžaduje čtenáře se silným žaludkem a otevřenou myslí. Pokud Houellebecqua už znáte, překvapí vás její smutná a upřímná romantika. Jestli jste ale od tohoto rebela francouzské prózy ještě nic nečetli, připravte se na pořádnou nálož depresivní vize současnosti i budoucnosti lidstva. Možnost ostrova však do jisté míry máme nakonec všichni.     

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!