Briana Johnsona nahradí v AC/DC Axl Rose. Přežije legenda ztrátu oblíbeného frontmana?

Briana Johnsona nahradí v AC/DC Axl Rose. Přežije legenda ztrátu oblíbeného frontmana?  

Australská hardrocková legenda AC/DC, která oslovila během své dlouhé kariéry miliony fanoušků různých generací po celém světě, prožívá v současné době nepříliš šťastné období. Zpěvák Brian Johnson musel přerušit koncerty s kapelou kvůli zdravotním potížím. AC/DC tak vstupují do úplně nové fáze. Pojďte si spolu s námi nyní ve stručnosti přiblížit ty nejdůležitější milníky v jejich bohaté hudební kariéře.

Dějiny kapely AC/DC se začínají psát již roku 1973, kdy bratři Angus a Malcolm Youngovi vytváří v Sydney její základ. K nim se pak přidávají i baskytarista Larry Van Kriedt, bubeník Colin Burgess a zpěvák Dave Evans. Začátky kapely jsou ale typické především tím, že se sestava kapely neustále mění. Svůj první koncert odehrává tehdy ještě neznámá formace v prosinci roku 1973 v malém australském klubu Chequers. Tehdy ještě nikoho ani ve snu nenapadne, že se jedná o kapelu, která jednou dobude stadiony po celém světě.

V roce 1975, kdy vychází kapele debutové album High Voltage, stojí v čele kapely Bon Scott. Ten se mimo jiné stará také o texty jednotlivých písní, hudbu si berou na starost bratři Youngové. Je poněkud překvapivé, že stejnojmennou píseň High Voltage obsahuje až druhé studiové album T.N.T., na němž se nachází i další úspěšný hit It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock’n’Roll).

Zahraničních úspěchů začíná kapela dosahovat již v roce 1976, kdy se vydává na velké turné po Evropě. AC/DC dělají předskokany tehdy daleko slavnějším formacím jako Kiss či Aerosmith. Ve Spojených státech pak kapela vystupuje ještě o rok později. Koncert probíhá v Capitol Theateru ve Flintu. Kapela nahrává ještě několik dalších alb, než dochází v roce 1980 ke tragédii. Zpěvák Bon Scott umírá. Jako oficiální příčina smrti je uvedena otrava alkoholem. Neoficiální zdroje hovoří ale velmi často o udušení zvratky. Kapelu čeká hledání nového zpěváka.

Tím se stává nakonec Brian Johnson, který postupem času získává status její neodmyslitelné ikony. V čele kapely zůstává až do současnosti. Ten s kapelou nejprve natáčí album Back in Black, jehož příprava začala ještě za života Scotta. Nakonec se stává právě tato deska historicky neúspěšnějším hudebním nosičem AC/DC. Právě z ní pochází hity jako Hells Bells, You Shook Me All Night Long a samozřejmě i stejnojmenná Back in Black.

V současné době má kapela na svém kontě již téměř dvě desítky studiových alb a nespočet úspěšných hitů i videoklipů. Poslední deska vyšla v roce 2014 a nese název Rock or Bust. Právě k propagaci tohoto nového alba slouží stejnojmenné probíhající turné, během kterého došlo ale k nečekané komplikací. Dlouholetému kapelnímu zpěvákovi Brianu Johnsonovi doktoři oznámili, že pokud nepřestane koncertovat, může dočista přijít o sluch. Johnson se nakonec rozhodl rady lékařů uposlechnout a na zbytek turné se tak musí kapela obejít bez něj.

Kvůli tomu také skupina zrušila některé své americké koncerty. O celé turné ale přijít nechce, proto povolala na pomoc nového zpěváka. Tím se nestal nikdo jiný, než Axl Rose ze skupiny Guns N‘ Roses. „Členové kapely AC/DC by rádi poděkovali Brianu Johnsonovi za jeho přispění a věnování se kapele v průběhu let. Ačkoliv jsme chtěli tuto turné ukončit tak, jak jsme začali, budeme podporovat Brianovo rozhodnutí chránit svůj sluch. Jsme zavázáni plnit své koncertní závazky ke všem, kteří nás v průběhu let podporují, a je štěstí, že Axl Rose laskavě nabídl svou podporu, což nám pomůže právě tyto závazky plnit,“ zveřejnila kapela AC/DC na svých sociálních sítích. 

Skupina tak v květnu a červnu přeci jen své evropské fanoušky potěší. Nevynechá ani pražský koncert. Někteří návštěvníci však se změnou zpěváka nesouhlasí a byli by raději, aby byl koncert zrušený. Nicméně není jasné, zda se kapela bude chtít opět pustit do nové fáze s nových frontmanem. Je totiž také dost možné, že se jedná o vůbec poslední turné legendární kapely AC/DC. O tom, zda se historie kapely uzavře nebo jestli nastane nová éra v jejím fungování, můžeme zatím jen spekulovat.

Foto: acdc.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Více o "AC/DC"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!